Σελίδες

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Επιτραπέζια παιχνίδια




Επιτραπέζια ονομάζονται τα παιχνίδια που παίζονται από δύο ή περισσότερα άτομα πάνω σε ένα ταμπλό. Μπορούμε να διακρίνουμε τα επιτραπέζια σε δύο κατηγορίες:
  • Κλασικά (σκάκι, τάβλι, γκρινιάρης, φιδάκι κ.ά.)
  • Σύγχρονα (παιχνίδια γνώσεων, TrivialPursuit, Monopoly, Scrabble κ.ά)


Επιτραπέζια παιχνίδια υπάρχουν ήδη από την αρχαιότητα. Θεωρείται ότι πρωτοεφμανίστηκαν στην Αίγυπτο την 4η χιλιετία π.Χ. από όπου πέρασαν μέσω της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στον υπόλοιπο κόσμο. 


Το παλαιότερο επιτραπέζιο παιχνίδι βρέθηκε σε ανασκαφές στο Ιράκ (περίοδος 2900 με 1800 π.Χ.). Είναι το «Βασιλικό Παιχνίδι του Ουρ» ή αλλιώς το «Παιχνίδι των 20 τετραγώνων». Από αυτό θεωρείται ότι προέκυψε το γνωστό μας τάβλι. Το τάβλι είναι πιθανότατα το αρχαιότερο επιτραπέζιο που υπάρχει μέχρι και σήμερα. 


Ένα παρόμοιο επιτραπέζιο έπαιζαν και στην Αίγυπτο. Το Senet ή "παιχνίδι των τριάντα τετραγώνων". Στη θέση των ζαριών οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τέσσερις βέργες με δύο πλευρές. Μετακινούσαν τα πούλια τους ανάλογα με το συνδυασμό των πλευρών των βεργών. Στην Ελλάδα το τάβλι εμφανίστηκε με την ονομασία Πεσσοί.

Αμφορέας του 530 π.Χ. (δημιούργημα του αγγειοπλάστη Εξηκία) ο οποίος απεικονίζει τον Αχιλλέα και τον Αίαντα κατα τον Τρωικό πόλεμο να παίζουν το επιτραπέζιο παιχνίδι που ονομαζόταν " ΠΕΝΤΑΓΡΑΜΜΟΝ ".

Βυζαντινό επιτραπέζιο παιχνίδι (Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης).

Ζατρίκιον
Ανακαλύφθηκε το 1900 από τον Arthur Evans στις ανασκαφές του στην Κνωσό. Χρονολογείται το 1600-1500 π.Χ.  Πολυτελές επιτραπέζιο παιχνίδι με πιόνια.

Το «Μέγα Ζατρίκιον» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Για απρόσωπα ρήματα και απρόσωπες εκφράσεις
κάνε κλικ εδώ.

1 σχόλιο: