Σελίδες

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Απρόσωπη σύνταξη (απρόσωπα ρήματα-απρόσωπες φράσεις)


Τα ρήματα που βρίσκονται στο τρίτο πρόσωπο και έχουν ως υποκείμενο μια ολόκληρη πρόταση και όχι κάποιο πρόσωπο ή αντωνυμία ονομάζονται απρόσωπα.

π.χ. Ακούγεται ότι αύριο θα πάμε εκδρομή.

Υπάρχουν και απρόσωπες εκφράσεις που σχηματίζονται με το γ΄ ενικό πρόσωπο του ρήματος είμαι ή υπάρχω και ένα επίθετο ή ένα ουσιαστικό. Υποκείμενο των απρόσωπων εκφράσεων είναι μια ολόκληρη πρόταση.

π.χ.
  • Είναι ώρα να σοβαρευτούμε.
  • Υπάρχει ελπίδα να την βρούμε.


Ένα ρήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως προσωπικό και ως απρόσωπο.

π.χ.
  • Απαγορεύεται το κάπνισμα. (προσωπικό)
  • Απαγορεύεται να καπνίζετε. (απρόσωπο)


Απρόσωπα ρήματα:
α) πρέπει, πρόκειται, συμφέρει, μέλει, ενδέχεται κ.ά.
β) τα ρήματα που φανερώνουν φυσικά φαινόμενα: βρέχει, βραδιάζει, βροντά, αστράφτει, φυσά, χιονίζει, χαράζει, φέγγει, ξημερώνει, χειμωνιάζει, νυχτώνει, καλοκαιριάζει κ.ά.
γ) προσωπικά ρήματα σε ορισμένες φράσεις: λέγεται , αξίζει, γίνεται, θέλει, χρειάζεται, φαίνεται, ακούγεται, υποτίθεται, φτάνει, μπορεί, είναι, τυχαίνει κ.ά. 

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα και συγχαρητηρια για την εξαιρετική δουλειά σας,
    Είμαι μητέρα και έχω έναν μικρούλη τον οποίο προσπαθώ να βοηθήσω στις ασκήσεις τις γλώσσας αλλα μάλλον δεν τα καταφέρνουμε. Η άσκηση αφορά το Υ-Ρ-Α και είναι το εξης κείμενο:
    Οι γιατροί του είπαν πως στο πρόβλημα που έχει δεν υπάρχει θεραπεία. Το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να πάρει βοήθεια και δύναμη από τον ίδιο του τον εαυτό. Θέλει πολυ προσπάθεια, αλλά πιστεύουν πως θα τα καταφέρει. Η επιθυμία του να γιατρευτεί από το άγχος είναι μεγάλη.
    Δεν έχει άλλη προσδοκία εκτός από αυτήν. Είχε τόσο πολύ άγχος που δεν μπορούσε ούτε μια ευθεία να ακολουθήσει στο περπάτημά του. Νιώθει μεγάλη ζήλεια και πρέπει να δώσει και αυτός βάση στην καλλιέργεια αυτού του συναισθήματος.

    Η άσκσηση ζητά να βρούμε τα Ρήματα τα υποκείμενα και τα Αντικείμενα όπου υπάρχουν.
    Μπορείτε να μας βοηθήσετε??

    Ευχαριστώ πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή