Σελίδες

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Οι Έλληνες αντιμέτωποι με τους κατακτητές


Θέλοντας ο Μουσολίνι να μιμηθεί τις κατακτήσεις του Χίτλερ και να αποδείξει έτσι στους συμμάχους του Γερμανούς ότι και η Ιταλία μπορούσε να σημειώσει ανάλογες στρατιωτικές επιτυχίες, κατάκτησε το 1939 την Αλβανία και αρκετές στρατιωτικές βάσεις των Άγγλων στην Αφρική. Επιδίωξη της Ιταλίας ήταν να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο. 


Ξεκίνησαν έτσι εχθρικές ενέργειες εις βάρος της Ελλάδας με κορύφωση τον τορπιλισμό του αντιτορπιλικού «Έλλη» στις 15 Αυγούστου 1940 στο λιμάνι της Τήνου.




Τις πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940 ο ιταλός πρέσβης στην Αθήνα παραδίδει στον Έλληνα πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά τελεσίγραφο με το οποίο ζητούσε την ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων από την Ελλάδα με την ταυτόχρονη κατάληψη στρατηγικών σημείων (λιμάνια, αεροδρόμια). Η απάντηση που έλαβε ο ιταλός πρέσβης ήταν: ΟΧΙ




Την άρνηση αυτή της Ελλάδας ακολούθησε η εισβολή των ιταλικών δυνάμεων στα εδάφη μας από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Καταφέρνοντας να αποκρούσει την επίθεση αυτή στα βουνά της Πίνδου, ο ελληνικός στρατός αντεπιτίθεται και μπαίνει στη Βόρεια Ήπειρο. 





Η απόκρουση της ιταλικής εισβολής αποτέλεσε τη πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.


Βλέποντας ο Χίτλερ τους συμμάχους του Ιταλούς να μην μπορούν να επιβληθούν στη χώρα μας επεμβαίνει ο ίδιος στις 6 Απριλίου του 1941.


Ο στρατός μας, που υπερασπιζόταν το Ρούπελ και τα άλλα οχυρά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, αγωνίστηκε ηρωικά. Δεν μπορούσε όμως να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα και τους δυο επιδρομείς. 




Οι Γερμανοί αναγκάστηκαν να θυσιάσουν διαλεχτά τμήματα του στρατού τους και παράλληλα να καθυστερήσουν την προγραμματισμένη επίθεσή τους ενάντια στη Σοβιετική Ένωση. Η καθυστέρηση αυτή συνέβαλε στην τελική ήττα των Γερμανών, οι οποίοι, εκτός από την αντίσταση των Ρώσων, είχαν να αντιμετωπίσουν και τον ανυπόφορο ρωσικό χειμώνα.



Με την πτώση της Κρήτης το Μάιο του 1941, ολόκληρη η Ελλάδα βρέθηκε από τον έλεγχο των δυνάμεων του Άξονα. Για τα επόμενα τρία χρόνια υπέστη τη τριπλή κατοχή από τις δυνάμεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας.





Οι Γερμανοί, όταν κατέλαβαν την Ελλάδα, παραχώρησαν τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης στους συμμάχους τους Βουλγάρους. Την υπόλοιπη χώρα τη μοιράστηκαν με τους Ιταλούς.


Πείνα και εξαθλίωση μάστιζε το λαό. Τα τρόφιμα ήταν ελάχιστα, αφού τα περισσότερα τα έπαιρναν οι κατακτητές. Η κατάσταση στις πόλεις και κυρίως στην Αθήνα ήταν απελπιστική. Κορύφωση αυτής της κατάστασης ήταν η πείνα το χειμώνα του 1941-42 στην Αθήνα και τον Πειραιά που οδήγησε στο θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.






Ο λαός όμως δε συμβιβάστηκε με αυτήν την κατάσταση. Σύντομα δημιουργήθηκαν αντιστασιακές ομάδες τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο. Οργανώνεται έτσι η αντίσταση στην πολιτική επιστράτευση που επέβαλε την υποχρεωτική αποστολή Ελλήνων εργατών στη Γερμανία.


Παράλληλα, άρχισε ο ανταρτοπόλεμος εναντίον των κατακτητών στα ελληνικά βουνά. Περιοχές ολόκληρες απελευθερώθηκαν που αποτέλεσαν την «Ελεύθερη Ελλάδα».
 Στην αντίσταση αυτή των Ελλήνων οι Γερμανοί αντέδρασαν με μανία: φυλάκιζαν, βασάνιζαν, κατέστρεφαν και έκαιγαν πόλεις και ολόκληρα χωριά (Καλάβρυτα, Δίστομο). Χιλιάδες άνθρωποι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν (Καισαριανή).


Δυστυχώς κάποιοι Έλληνες συνεργάστηκαν με τους κατακτητές (δωσίλογοι). 





δωσίλογος: αυτός που συνεργάστηκε με τον κατακτητή, κυρίως με τις γερμανικές αρχές κατοχής, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου στην Ελλάδα.




Η Εθνική αντίσταση όμως θέριευε και προκαλούσε στον κατακτητή σοβαρές απώλειες.



 Κορυφαίο κατόρθωμα, κατά την πρώτη φάση ανάπτυξης της αντίστασης, ήταν η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου (25 Νοεμβρίου 1942). Με την καταστροφή της καθυστέρησε ο ανεφοδιασμός των στρατευμάτων του Άξονα, που πολεμούσαν στην Αφρική. 



Από την άλλη μεριά η αντίσταση ανάγκασε τους κατακτητές να διατηρήσουν πολύ στρατό στην Ελλάδα, ενώ τους ήταν απαραίτητος σε άλλα μέτωπα. Ήταν μια ακόμη προσφορά των Ελλήνων στη συμμαχική νίκη εναντίον των δυνάμεων του Άξονα.



Αυτή η νίκη οδήγησε και στην απελευθέρωση της Ελλάδας στις 12 Οκτωβρίου 1944.


Κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα για την Κατοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου