Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

Σφαγή των ΚαλαβρύτωνΗ σφαγή των Καλαβρύτων αναφέρεται στην εκτέλεση του ανδρικού πληθυσμού και στην καταστροφή της πόλης των Καλαβρύτων, από στρατιώτες της 117ης Γερμανικής Μεραρχίας στις 13 Δεκεμβρίου του 1943. Ήταν η πιο βαριά περίπτωση πολεμικού εγκλήματος στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του Β' Παγκόσμιου πολέμου.


Η επιχείρηση «Καλάβρυτα» έγινε στην Αχαΐα, στη βόρεια Πελοπόννησο όπου τα στρατεύματα της Βέρμαχτ έκαιγαν χωριά και δολοφονούσαν πολίτες που έβλεπαν στο δρόμο τους. Την σφαγή έκανε η 117η Μεραρχία Καταδρομών (αποτελούνταν από Αυστριακούς και Γερμανούς στρατιώτες) η οποία είχε εκτελέσει πολλούς αμάχους στη Σερβία. 


Στο δρόμο τους οι Γερμανοί προς τα Καλάβρυτα, σκότωσαν 143 άνδρες, έκαψαν κάπου στα 1.000 σπίτια από 50 χωριά.Μόλις έφθασαν στα Καλάβρυτα οι Γερμανοί κλείδωσαν γυναίκες και παιδιά στο σχολείο και απέτησαν από τους άνδρες πάνω από 14 χρονών να παρουσιαστούν έξω από το χωριό. Εκεί οι Γερμανοί σκότωσαν περίπου 500 άτομα! Οι γυναίκες και τα παιδιά απέδρασαν από το σχολείο ενώ το χωριό καιγόταν. 

Ευγενία Χ. / Νίκος Π., Στ1΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου