Σελίδες

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Η Επανάσταση εδραιώνεται

Οι Τούρκοι μετά από το πρώτο ξάφνιασμα που τους προκάλεσε το ξέσπασμα της Επανάστασης, οργάνωσαν το δεύτερο έτος του πολέμου πιο καλά την αντεπίθεσή τους. Το σχέδιό τους περιελάμβανε τη συνεργασία στρατού και στόλου ώστε να χτυπηθεί η Επανάσταση. Σύμφωνα με το σχέδιό τους μια στρατιά θα κατέπνιγε την εξέγερση στη Δυτική Ελλάδα και μια δεύτερη στρατιά στην Ανατολική. Οι δυο στρατιές θα συναντιούνταν στην Πελοπόννησο, όπου θα έφτανε και ο στόλος.



Ο τουρκικός στόλος με αρχηγό τον Καρά Αλή κινήθηκε εναντίον της Χίου. Χιλιάδες Τούρκοι αποβιβάστηκαν στο επαναστατημένο νησί και το κατέστρεψαν. 




Από τις 120.000 κατοίκους που είχε η περιοχή περισσότεροι από 30.000 φονεύθηκαν ή αιχμαλωτίσθηκαν και πουλήθηκαν σε σκλαβοπάζαρα.


Η Σφαγή της Χίου (Πίνακας Ντελακρουά).


Γκραβούρα από τη σφαγή της Χίου (Έργο Κουνελλάκη).


Λίγοι κατάφεραν να σωθούν στα Ψαρά και σ' άλλα μέρη. Η καταστροφή αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην Ευρώπη.





Ως αντίποινα λίγο αργότερα ο Κανάρης με το πυρπολικό του ανατίναξε την τουρκική ναυαρχίδα στο λιμάνι της Χίου.  


Κωνσταντίνος Κανάρης

Εκεί βρήκαν το θάνατο ο Καρά Αλής και 2000 ναύτες και στρατιώτες, που γιόρταζαν το Μπαϊράμι, τη μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή των μουσουλμάνων. 



Νικηφ. Λύτρα, Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη  1866-1870. Πινακοθήκη Αβέρωφ, Μέτσοβο.






Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη, Ivan Aivasowsky.



Έπειτα απ' αυτό ο τουρκικός στόλος έκρινε σκόπιμο να πλεύσει στο Βόσπορο, χωρίς να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια.


- Κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα για τον Κανάρη.
- Κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα πράγματα για τα πυρπολικά



Ο Χουρσίτ πασάς, Καυκάσιος χριστιανικής καταγωγής που εξισλαμίστηκε, μετά την επιτυχή καταστολή της επανάστασης των Σέρβων διορίστηκε Βαλής (διοικητής) Πελοποννήσου το 1820. Όταν το 1822 περιέπεσε στην δυσμένεια του σουλτάνου αυτοκτόνησε (λιθογραφία του Bouvier)


Μετά την εξόντωση του Αλή πασά, ο Χουρσίτ με τον στρατό του ήταν ελεύθερος να καταπνίξει την Επανάσταση στη Δυτική Ελλάδα. Αποφάσισε όμως να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στην Ήπειρο, όπου οι Σουλιώτες είχαν στο μεταξύ ξαναγυρίσει στο Σούλι




Ο Μάρκος Μπότσαρης κατέβηκε τότε στη Νότια Ελλάδα και ζήτησε βοήθεια. Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε ένα εκστρατευτικό σώμα με επικεφαλής το Μαυροκορδάτο, που δεν ήταν στρατιωτικός. Το σώμα αυτό, στο οποίο συμμετείχαν και πολλοί φιλέλληνες, αντιμετώπισε τους Τούρκους στο Πέτα, όπου και νικήθηκε. Οι Σουλιώτες μετά από ηρωική αντίσταση αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν και να καταφύγουν στα Επτάνησα.


Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος

Μερικοί από το στρατό του Μαυροκορδάτου κατάφεραν να φτάσουν στο Μεσολόγγι και βάλθηκαν να οργανώσουν την άμυνα του. Οι Τούρκοι το πολιόρκησαν κι άρχισαν συγχρόνως διαπραγματεύσεις, που κράτησαν πολύ καιρό. Στο μεταξύ έφτασαν στο Μεσολόγγι ενισχύσεις και οι πολιορκημένοι μπόρεσαν να αποκρούσουν τις επιθέσεις που ακολούθησαν.




Ο Μαχμούτ πασάς Δράμαλης καταγόταν από την Δράμα, από την οποία έλαβε και το όνομα. Κατά την διάρκεια της θητείας του ως πασάς της Λάρισας πολέμησε εναντίον των αρματολών της περιοχής του και αργότερα κατά του Αλή πασά. Υπήρξε αρκετά ριψοκίνδυνος και διέθετε φαντασία στην στρατηγική, αλλά στερείτο άλλων ουσιαστικότερων ικανοτήτων, ώστε στην Πελοπόννησο δεν μπόρεσε να καταστείλει την επανάσταση.


Αρχηγός της εκστρατείας στην Πελοπόννησο ορίστηκε ο Δράμαλης, που με τεράστια δύναμη έφτασε στο Άργος. 



Ο στρατός του Δράμαλη στην πεδιάδα του Άργους. Φαίνονται τα χαρακτηριστικά εμβλήματα του πασά, οι τρεις δηλαδή ιππούριδες στα κοντάρια με την ημισέληνο (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο).



Ο Κολοκοτρώνης όμως, εφαρμόζοντας την τακτική της «καμένης γης» (έκαιγε τα σπαρτά για να μην έχουν τρόφιμα οι Τούρκοι και να υποχωρούν), τον ανάγκασε να πάρει το δρόμο του γυρισμού. 





Στα στενά των Δερβενακίων, που με διαταγή του Κολοκοτρώνη είχαν καταλάβει οι Έλληνες, έγινε φονική μάχη.



Η μάχη στα στενά των Δερβενακίων, όπου η στρατηγική ευφυΐα του Κολοκοτρώνη και ο ηρωισμός του Νικηταρά χάρισαν στα ελληνικά όπλα μια λαμπρή νίκη (πίνακας του Θ. Βρυζάκη, συλλογή Κουτλίδη)

Οι Τούρκοι αναζήτησαν άλλους δρόμους διαφυγής, αλλά ήταν όλοι κλεισμένοι. Ελάχιστοι μπόρεσαν να σωθούν και να φτάσουν στην Κόρινθο. 










Στα χέρια των Ελλήνων έπεσαν πολλά λάφυρα. Ο Δράμαλης πέθανε στην Κόρινθο και ο Χουρσίτ αυτοκτόνησε.


Άγαλμα του Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια

Ο Κολοκοτρώνης έγινε αρχιστράτηγος και η Επανάσταση εδραιώθηκε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου