Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

Pygmy marmoset (πυγμαίος μάρμοζετ).



Ο πίθηκος πυμγαίος μάρμοζετ είναι ένα από τα μικρότερα θηλαστικά στον κόσμο. Το μήκος του φτάνει από 14-16 εκ. Το βάρος των αρσενικών φτάνει τα 140 γραμ. ενώ των θηλυκών τα 120 γραμ. 




Ζει στη νότια Αμερική (δυτική Βραζιλία, Ισημερινό, ανατολικό Περού βόρεια Βολιβία, νοτιοανατολική Κολομβία). Στο φυσικό του περιβάλλον η διάρκεια ζωής του φτάνει τα 11-12 έτη. 




Οι πίθηκοι πυγμαίοι μάρμοζετ ζουν σε ομάδες. Η ομάδα αποτελείται  από 1-2 ενήλικα αρσενικά και 1-2 ενήλικα θηλυκά, καθώς και τους απογόνους τους που κυμαίνονται μεταξύ 5 και 9 μελών. Ένα από τα δύο θηλυκά κυριαρχεί στην ομάδα και γεννάει μετά από κύηση 140 ημερών, δύο φορές το χρόνο.


Τρέφονται κυρίως με τους χυμούς των δέντρων (σε ποσοστό 60%-80%), με μικρά ζώα (πεταλούδες, αράχνες, μυρμήγκια κ.ά.) και με φυτά. Για την επικοινωνία μεταξύ τους χρησιμοποιούν το σφύριγμα. Σφυρίζουν κυρίως όταν νιώθουν κάποιον κίνδυνο, προσπαθώντας έτσι να προειδοποιήσουν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου