Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ελληνική παραδοσιακή κατοικία.


Με τον όρο ¨ελληνική παραδοσιακή κατοικία¨ αναφερόμαστε στις κατοικίες που κτίστηκαν από την Άλωση της Πόλης (1453) έως τα πρώτα χρόνια ίδρυσης του Νεοελληνικού Κράτους (1830).Μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τα ελληνικά παραδοσιακά σπίτια ως προς δύο κριτήρια: τον τόπο κατασκευής και την κοινωνική τάξη των κατοίκων.

Ως προς τον τόπο οι παραδοσιακές κατοικίες χωρίζονται σε:
  • σπίτια νησιωτικά
  • σπίτια ηπειρωτικής Ελλάδας

Ως προς την κοινωνική τάξη των κατοίκων:
  • λαϊκά
  • μεσαία (νοικοκυρόσπιτα)
  • αρχοντικάΟι τύποι σπιτιών που συναντώνται στη νησιωτική Ελλάδα είναι ίδιοι με αυτούς που συναντώνται στην ηπειρωτική (μονόσπιτα, διώροφα, αρχοντικά, πυργόσπιτα).  Παρουσιάζουν όμως διαφορές εξαιτίας κλιματικών και κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων.

Νησιωτική Ελλάδα:
Μονόσπιτα:
Αποτελείται από ένα μικρό μακρόστενο πέτρινο δωμάτιο με επίπεδη στέγη. Σε αυτό συγκεντρώνονται όλες οι λειτουργίες του σπιτιού. Στοιχεία του ο σοφάς ή κρέβατος (υπερψυμωμνη ξύλινη κατασκευή όπου κοιμόνταν και στο κάτω μέρος της αποθήκευαν πράγματα) και το τζάκι.
Διώροφα:
Ορθογώνια σπίτια. Στο ισόγειο (κατώι) υπήρχαν οι βοηθητικοί χώροι (στάβλοι, αποθήκες). Οι άνθρωποι κατοικούσαν στο ανώι (πάνω όροφο).
Αρχοντικά:
Μεγάλα σπίτια με διακόσμηση.
Πυργόσπιτα:
Μόνιμες ή εποχικές οχυρές κατοικίες των μεγαλοκτηματιών.


Ηπειρωτικά Ελλάδα:
Μονόσπιτα:
Έχει στέγη με κεραμίδια. Κυριότερο σημείο του σπιτιού είναι εστία. Γύρω από αυτήν οι άνθρωποι μαγειρεύουν, τρώνε και κοιμούνται.
Διώροφα:
Σε αυτό υπάρχει το χαγιάτι (ανοιχτός εξώστης που στεγάζεται με την προεξοχή της στέγης).
Αρχοντικά:
Μεγαλοπρεπή σπίτια με ξύλινους εξώστες (σαχνισιά) στον πάνω όροφο. Εκεί συναντάμε τον κύριο χώρο του σπιτιού τον ηλιακό ή δοξάτο (με χαμηλά παράθυρα και πολύχρωμους γυάλινους φεγγίτες) καθώς και τα δωμάτια της οικογένειας.
Πυργόσπιτα:
Είναι συνήθως διώροφα. Στο πάνω μέρος υπάρχουν οι επάλξεις, η καταχύστρα για προστασία της εισόδου και πολεμίστρες. Ειδικοί κατηγορία αποτελούν οι μανιάτικοι πύργοι που χρησιμοποιούνταν μόνο για πόλεμο (πολεμόπυργοι). 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου