Σελίδες

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Κεφάλαιο 2: Από τις Γεωγραφικές Ανακαλύψεις στο Διαφωτισμό (α΄ μέρος).


Τι θα μάθουμε:
 • Πότε και από ποιους έγινε η ανακάλυψη άγνωστων περιοχών της Γης.
 • Ποιες οι συνέπειες της ανακάλυψης των νέων περιοχών.
 • Για την ανάπτυξη του εμπορίου στην Ευρώπη και τις συνέπειες της.
Η αποβίβαση του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική, το 1492 (γκραβούρα του Θ. ντε Μπρυ,1594, Παρίσι, Εθνική Βιβλιοθήκη). 

Κατά τον 15ο και 16ο αι. οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να ανακαλύψουν νέους εμπορικούς δρόμους προς τις χώρες της Ανατολής. Καθώς οι χερσαίοι δρόμοι ελέγχονται από τους Οθωμανούς Τούρκους χρειάζονται θαλάσσιους δρόμους για να φτάσουν στην Ανατολή. Ήταν η εποχή των Γεωγραφικών Ανακαλύψεων* που άλλαξαν τη ζωή των ανθρώπων.


Έμπειροι θαλασσοπόροι πείθουν τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς ηγεμόνες να χρηματοδοτήσουν τα πρώτα μεγάλα εξερευνητικά ταξίδια. Κατά τα υπερπόντια ταξίδια* οι θαλασσοπόροι αξιοποίησαν την επιστήμη της Γεωγραφίας (νέες αντιλήψεις για το σχήμα της Γης) και εφευρέσεις, όπως η πυξίδα, ο αστρολάβος, η καραβέλα*.

Έτσι… • ο Βαρθολομαίος Ντιάζ ανακάλυψε το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας


 • ο Βάσκο Ντα Γκάμα διέπλευσε τον Ινδικό Ωκεανό 


 • ο Μαγγελάνος πραγματοποίησε τον πρώτο περίπλου της Γης και απέδειξε έτσι τη σφαιρικότητά της


 • ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε το 1492 την Αμερική (κλικ εδώ).

Οι Ανακαλύψεις έχουν σημαντικές συνέπειες για την Ευρώπη. Φτάνουν νέα είδη διατροφής και πολύτιμα μέταλλα. Αναπτύσσεται το εμπόριο σε παγκόσμια κλίμακα. 


Εργασία σε ορυχείο του Περού τον 16ο αι.
(Γκραβούρα του Θ. ντε Μπρυ, 16ος αι.,Παρίσι, Εθνική Βιβλιοθήκη).

Εισαγωγές χρυσού (σε κιλά) στην Ισπανία από την Αμερική κατά το διάστημα 1503-1650. 

Οι Ευρωπαίοι ιδρύουν αποικίες στην νέες περιοχές, έρχονται σε επαφή με τους πολιτισμούς αρχαίων λαών, όπως οι Ίνκας* και οι Αζτέκοι* και εκμεταλλεύονται τους ιθαγενείς* πληθυσμούς. Η πιο αρνητική συνέπεια των Ανακαλύψεων ήταν η δουλεία.Η ραγδαία ανάπτυξη του εμπορίου οδήγησε στη γέννηση του Καπιταλισμού*. Ιδρύθηκαν νέες τράπεζες και βιοτεχνικές επιχειρήσεις που ανταγωνίζονταν μεταξύ τους. Στη γεωργία χρησιμοποιήθηκαν νέες τεχνικές (άνοιγμα αυλακιών για τη σπορά και λίπασμα). Από το Νέο Κόσμο* εισήχθη η καλλιέργεια του καλαμποκιού και της πατάτας. Παράλληλα οι Ευρωπαίοι αποκτούν νέες συνήθειες όπως η χρήση του καφέ και του καπνού. 

*Γεωγραφικές Ανακαλύψεις:
Οι ανακαλύψεις πολλών περιοχών της Γης μακριά από την Ευρώπη, που γίνονται μετά από μακρινά ταξίδια (υπερπόντια) στους ωκεανούς.
*Υπερπόντια ταξίδια:
Ταξίδια στους ωκεανούς. 
*Καραβέλα:
Είδος καραβιού της εποχής.*Αζτέκοι, Ίνκας:
Σημαντικοί πολιτισμοί της Αμερικής πριν την ανακάλυψη της από τον Κολόμβο. 
*Ιθαγενείς:
Οι ντόπιοι κάτοικοι των περιοχών που ανακαλύφθηκαν από τους Ευρωπαίους.
*Καπιταλισμός ή Κεφαλαιοκρατία:
Οικονομικό σύστημα που βασίζεται στην ανεμπόδιστη λειτουργία της αγοράς, χωρίς την παρέμβαση του κράτους.
*Νέος Κόσμος:
Οι περιοχές εκτός Ευρώπης οι οποίες εξερευνήθηκαν στα τέλη του 15ου αι. και στη διάρκεια του 16ου αι. Κλικ εδώ για το β΄μέρος.  

2 σχόλια:

 1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΔΗΜΗΤΡΗ
  ΠΑΙΡΝΩ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΟΒΑΜΑΙ , ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΗΣ ΥΛΗΣ. ΜΕ ΧΑΡΑ ΕΙΔΑ ΠΩΣ ΚΙ ΕΣΥ, ΟΠΩΣ ΚΙ ΕΓΩ, ΕΚΟΨΕΣ ΣΤΑ ΔΥΟ ΤΟ 2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ.
  ΑΝ ΔΕ ΣΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ, ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ, ΩΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΟΛΙΚΟ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΙ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ!
  ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ,
  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΛΑΖΑΚΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ 25 ΑΣΤΡΟΠΕΛΕΚΙΑ ΤΗΣ ΣΤ2

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αναστασία σχετικά με το 2ο κεφάλαιο, μάλλον συμφωνούμε ότι είναι πολύ μεγάλο για να διδαχθεί σε 1 διδ. ώρα, γι΄ αυτό νομίζω καλώς και το ¨σπάσαμε¨. Μπορεί να χρειαστεί το ίδιο να κάνουμε και σε άλλα μαθήματα. Θα δούμε. Καινούργιο είναι το βιβλίο. Όσο για τον όγκο της ύλης... ¨άγχος δε θέλει¨... ¨τόσο... όσο¨ όπως μας έλεγαν και στη ¨Μείζον Επιμόρφωση¨...
  Οι αναρτήσεις του ιστολογίου είναι χωρίς ¨πνευματικά δικαιώματα¨ ελεύθερα προς χρήση... Ίσα, ίσα χαίρομαι που θεωρείς ότι μπορούν να σου φανούν χρήσιμες. Για αυτό άλλωστε υπάρχει το συγκεκριμένο ιστολόγιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή