Σελίδες

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Πνευματικά παιχνίδια






Το σκάκι είναι επιτραπέζιο παιχνίδι (άθλημα) για δύο άτομα. Γνωστό και ως «παιχνίδι των βασιλέων» μιας και αποτελούσε αγαπημένο των ανώτερων κοινωνικών τάξεων. 


Η τετράγωνη βάση πάνω στην οποία παίζεται, η σκακιέρα, αποτελείται από 64 εναλλάξ ασπρόμαυρα τετράγωνα (χρησιμοποιείται και για το παιχνίδι της ντάμας). Κάθε ένας από τους αντικριστά καθισμένους παίκτες διαθέτει 16 μαύρα και λευκά πιόνια (πεσσοί) αντίστοιχα. 


Διακρίνουμε τους πεσσούς σε 6 διαφορετικά είδη: 8 στρατιώτες, 2 πύργους, δύο ίππους, δύο αξιωματικούς, 1 βασίλισσα, 1 βασιλιά. Κάθε είδος πιονιού έχει το δικό του ιδιαίτερο τρόπο κίνησης. 



Η σκακιέρα αποτελείται από 8 κάθετες στήλες. Η αρίθμηση τους γίνεται με τα μικρά γράμματα της αλφαβήτου της γλώσσας των παικτών (στην ελληνική: α, β, γ, δ, ε, ζ, η, θ). Οι οριζόντιες λουρίδες αριθμούνται  με τους αριθμούς 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. 


Κινέζικο σκάκι

Περσικό σκάκι του 12ου αιώνα.

Την παρτίδα ξεκινά ο παίκτης που έχει τους λευκούς πεσσούς. Σκοπός κάθε παίκτη είναι το ματ του αντίπαλου βασιλιά. Ματ ονομάζεται η θέση των πιονιών κατά την οποία ο αντίπαλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το σαχ (ρουά στα γαλλικά) δηλ. την απειλή ενάντια στο βασιλιά του. 


Η λέξη ματ προέρχεται από τα Αραβικά και σημαίνει ¨νεκρός¨. Στα περσικά η αντίστοιχη έκφραση σημαίνει ¨ο βασιλιάς είναι αβοήθητος¨. Ένα παιχνίδι σκακιού μπορεί να τελειώσει και με την παραίτηση ενός παίκτη όταν αυτός κρίνει ότι το ματ είναι αναπόφευκτο. 

Πιόνια σκακιού του 12ου αιώνα. 

Δεν τελειώνουν όλα τα παιχνίδια σκακιού με νίκη ενός παίκτη. Υπάρχει και η ισοπαλία που επιτυγχάνεται σε τρεις περιπτώσεις:

  • Αν ένας παίκτης δεν μπορεί να κινήσει τα πιόνια του αλλά ο βασιλιάς του δεν είναι σαχ (περίπτωση πατ).
  • Αν κανένας παίκτης δεν μπορεί να προκαλέσει ματ του αντίπαλου βασιλιά.
  • Με κοινή συμφωνία των δύο παικτών.


Στους επίσημους αγώνες οι παίκτες έχουν συγκεκριμένο χρονικό όριο για να πραγματοποιήσουν τις κινήσεις τους.


Το σκάκι έφεραν στην Ευρώπη οι Άραβες που του είχαν πάρει από τους Πέρσες. Θεωρείται ότι προήλθε από την Ινδία. 

Σκάκι στην Περσία. 
Γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη τον 19ο αιώνα. Το 1924 ιδρύθηκε η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία η οποία διοργανώνει κάθε δύο χρόνια «Σκακιστικές Ολυμπιάδες». Σε αυτές η Ελλάδα συμμετέχει από το 1950. 


Επίσης διεξάγονται εθνικά πρωταθλήματα και διεθνή τουρνουά. Οι πιο καλοί παίκτες σκακιού ονομάζονται «μαιτρ» και «γκραν μαιτρ» (=εξέχοντες μαιτρ).



Σκάκι στην ύπαιθρο.

 Σκάκι στο διαδίκτυο.
Ηλεκτρονικό σκάκι.

Κάνε κλικ εδώ για να παίξεις σκάκι 
και εδώ για να παίξεις τρίλιζα.





Κάντε κλικ εδώ για επίθετα με δύο γένη (επίθετα σε –ος, -ο) και επίθετα σε –ων, -ουσα, -ον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου