Σελίδες

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΜΙΑ "ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ" ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ!





Πριν από λίγες μέρες κάναμε το μάθημα Χορεύοντας με ...ανήκουστους ήχους. Μάθημα της Γλώσσας της Δ΄ τάξης. Στα παιδιά έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση που η ηρωίδα της ιστορίας μπορούσε και χόρευε ενώ ήταν κωφή. Έγινε μεγάλη συζήτηση και το ενδιαφέρον φούντωσε όταν τους είπα πως τα παιδιά αυτά μπορούν και διαβάζουν, πηγαίνουν σχολείο, επικοινωνούν και σπουδάζουν όπως και οι ακούοντες. Έτσι σκέφτηκα να οργανώσω μια συνάντηση μέσα στην τάξη μου με το δάσκαλο του Ειδικού Σχολείου που συστεγάζεται με το δικό μας, ο οποίος είναι κωφός και κάνει μάθημα στα κωφά παιδιά. Ο κ. Γρηγόρης, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας και μάλιστα με μεγάλη χαρά! Είχε μάλιστα την πρωτοβουλία να φέρει μαζί του την κ. Μαρία η οποία είναι διερμηνέας.
Έτσι το πρωί της προηγούμενης Τετάρτης ο κ. Γρηγόρης με τη βοήθεια της διερμηνέας μας είπε με τη δική του γλώσσα, τη νοηματική, πως πήγε σχολείο και αργότερα στο πανεπιστήμιο. Στα παιδιά έκανε μεγάλη εντύπωση που έβλεπαν τα χέρια του και ταυτόχρονα η διερμηνέας μας μετέφραζε στη δική μας γλώσσα. Οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή!




Κάποιες από αυτές:
_ Κύριε Γρηγόρη, είσατστε εκ γενετής κωφός;
_ Πώς μιλούσατε με τα άλλα παιδιά;
_ Πώς καταφέρατε και πήγατε πανεπιστήμιο;
_ Πόσα χρόνια κάνατε για να πάρετε το πτυχίο σας;
_'Εχετε φίλους ακούοντες; 


Ο κ. Γρηγόρης με προθυμία απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις. Στη συνέχεια όλα τα παιδιά σχεδόν έμαθαν να λένε στη νοηματική το όνομα τους, μα και όλόκληρες εκφράσεις, όπως "καλό Σαββατοκύριακο, Καλημέρα, Καλησπέρα  κ. ά.   Επίσης έμαθαν στη νοηματική τις αγαπημένες τους ομάδες: ΠΑΟΚ, ΑΡΗΣ, ΜΠΑΡΤΣΕΛΩΝΑ....
Σκέψεις παιδιών από τη συνάντηση αυτή:


"Νόμιζα πως τα παιδιά που δεν ακούν δεν μπορούν να προχωρήσουν στο σχολείο!"
" Με έκανε εντύπωση που υπάρχει επάγγελμα διερμηνέας κωφών."
"Είναι πολύ περίεργη γλώσσα αυτή η νοηματική:"
" Νόμιζα πως η γλώσσα των κωφών είναι ίδια για όλες τις χώρες του κόσμου! Σήμερα έμαθα πως υπάρχει αγγλική νοηματική, γαλλική, γερμανική κ.τ.λ."
"Χαίρομαι που έμαθα να λέω το όνομά μου στη νοηματική"


ΝίκοςΤ. Ελένη Β. Κατερίνα Σεβ. Γιώργος Μ. Ντάνυ Μ.  Χριστίνα Ν. Πέτρος Ν. 
Μαθητές της Δ2 τάξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου