Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012

ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΕΣ



Ο Μάνος Λοΐζος ήταν μουσικός, συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής. Γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1937 στην Αλεξάνδρεια και πέθανε σε νοσοκομείο στη Μόσχα, στις 17 Σεπτεμβρίου 1982.


Βιογραφία 

Είχε κυπριακή καταγωγή (ο πατέρας του, Ανδρέας Λοΐζου, καταγόταν και ήταν κάτοικος των Αγιών Βαβατσινιάς -χωριό της ΛάρνακαςΚύπρου- και η μητέρα του, Δέσποινα Μανάκη, καταγόταν από τη Ρόδο). Το σπίτι στο οποίο έζησε ο πατέρας του υπάρχει ακόμη, η δε Κοινότητα του χωριού θέλοντας να τιμήσει τον μεγάλο αυτό μουσικοσυνθέτη, ανήγειρε στην είσοδο του χωριού ένα σεμνό μνημείο, στη μνήμη του, όπου αναγράφονται τα εξής: "Μάνος Λoΐζος 1937-1982, μουσικοσυνθέτης, καταγωγή Αγίοι Βαβατσινιάς".


Ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Τα τραγούδια του λιτά και έντεχνα. Πολιτικά στρατευμένος καλλιτέχνης στα χρόνια τηςΧούντας και της μεταπολίτευσης, ακολούθησε την ποιότητα στο ελληνικό τραγούδι που χάραξαν ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις.

Είναι ο δημιουργός του ζεϊμπέκικου της ευδοκίας και είναι ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες μουσικοσυνθέτες.
Συνεργάστηκε με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Φώντα Λάδη και τον Γιάννη Νεγρεπόντη και Δημήτρη Χριστοδούλου στους στίχους και με τους ερμηνευτές Στέλιο Καζαντζίδη, Μαρία Φαραντούρη, Χάρις Αλεξίου, Γιώργο Νταλάρα, Γιάννη Καλαντζή, Δήμητρα Γαλάνη κ.ά. Τελευταίος δίσκος του ήταν τα "Γράμματα στην Αγαπημένη" σε στίχους του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ με απόδοση στα ελληνικά του Γιάννη Ρίτσου.


To 2007 χαρακτηρίστηκε από το μουσικό χώρο ως έτος Μάνου Λοΐζου τιμώντας τα 70 χρόνια από τη γέννησή του και τα 25 χρόνια από το θάνατό του.


Δισκογραφία 

§                     1968 Ο Σταθμός (MINOS)
§                     1970 Θαλασσογραφίες (MINOS)
§                     1971 Ευδοκία (MINOS) Soundtrack
§                     1972 Να χαμε τι να χαμε (MINOS)
§                     1974 Καλημέρα ήλιε (MINOS)
§                     1974 Τα τραγούδια του δρόμου (MINOS)
§                     1975 Τα Νέγρικα (Μαρία Φαραντούρη)
§                     1976 Τα τραγούδια μας (ΜΙΝΟS)
§                     1979 Πρώτες εκτελέσεις (ΜΙΝΟS)
§                     1979 Τα τραγούδια της Χαρούλας (ΜΙΝΟS)
§                     1980 Για μια μέρα ζωής (ΜΙΝΟS)
§                     1983 Γράμματα στην αγαπημένη (ΜΙΝΟS)
§                     1985 Ο δρόμος του Μάνου (ΜΙΝΟS)
§                     1985 Αφιέρωμα από το Ολυμπιακό στάδιο
§                     1992 Οι μπαλάντες του Μάνου (ΜΙΝΟS)
§                     1995 Κάτω από ένα κουνουπίδι (Μεσόγειος)
§                     1997 Ενθύμιο Τρυφερότητας
§                     2002 Εκτός Σειράς. Σαράντα σκόρπιες ηχογραφήσεις
§                     2003 Τα τραγούδια του Σεβάχ
§                     2007 Αφιέρωμα στον Μάνο Λοίζο (Χάρις Αλεξίου)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου