Σελίδες

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Χαμένοι πολιτισμοί - Ατλαντίδα







Για κατακλυσμούς μιλούν οι παραδόσεις πολλών αρχαίων λαών. Κατακλυσμοί αναφέρονται στην ελληνική μυθολογία, στη Βίβλο, το έπος του Γκιλγκαμές (Ασσυριακό Έπος, τέλος 3ης π.Χ. χιλιετίας), στις  παραδόσεις των  Ίνκας.

Ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα
Κάποτε οι άνθρωποι είχαν γίνει τόσο κακοί, που ο Δίας αποφάσισε να τους εξαφανίσει με κατακλυσμό. Τότε ο Τιτάνας Προμηθέας, ο αδελφός του Άτλαντα, συμβούλεψε το γιο του τον Δευκαλίωνα, να κατασκευάσει μια κιβωτό για να σωθεί. Ο Δευκαλίων κατασκεύασε την κιβωτό και έβαλε μέσα τα απαραίτητα εφόδια. Όταν άρχισε να βρέχει ασταμάτητα, κλείστηκε μέσα μαζί με τη γυναίκα του την Πύρρα. Ο Δίας έριξε πολλή βροχή χωρίς διακοπή. Οι πεδιάδες έγιναν λίμνες και οι πολιτείες βούλιαξαν και χάθηκαν κάτω από τα νερά. Στο τέλος μόνο μερικές βουνοκορφές φαίνονταν πάνω σε μια απέραντη θάλασσα. Η κιβωτός με τον Δευκαλίωνα και την Πύρρα έπλεε πάνω στα νερά εννιά μερόνυχτα. 


Ύστερα κάθισε στη κορφή του Παρνασσού. Όταν η βροχή επιτέλους σταμάτησε και τα νερά αποτραβήχτηκαν, ο Δευκαλίων και η Πύρρα βγήκαν από την κιβωτό και ζήτησαν από το Δία ανθρώπους. Ο Δίας ανταποκρίθηκε. Έτσι, ο Δευκαλίων και η Πύρρα ενώ προχωρούσαν έριχναν πέτρες πίσω τους, χωρίς να γυρίσουν να κοιτάξουν. Όταν έπεφταν τα λιθάρια του Δευκαλίωνα, ή γη έβγαζε άντρες, όπου έπεφταν τα λιθάρια της Πύρρας η γη έβγαζε γυναίκες.

Το έπος του Γκιλγκαμές
Σύμφωνα με το έπος ο θεός Ένκι προειδοποίησε τον ευνοούενό του Ουτναπιστίμ ότι οι θεοί σχεδιάζουν να καταστρέψουν κάθε είδος ζωής στον κόσμο με μία πλημμύρα και τον προέτρεψε να φτιάξει μια μεγάλη κιβωτός, για να σώσει την οικογένειά του, τους φίλους του, τη περιουσία και τα ζώα του. Μετά την πλημμύρα οι θεοί μετάνιωσαν για την πράξη τους και τον έκαναν αθάνατο.


Βίβλος
Σύμφωνα με τον μύθο ο Θεός βλέποντας το ανθρώπινο γένος να αμαρτάνει, μετάνιωσε για τη δημιουργία του, και αποφάσισε να αφανίσει με μία πλημμύρα κάθε ζωντανό οργανισμό της Γης. Παρόλα αυτά πρόσταξε τον Νώε, τον οποίο θεώρησε ως τον μόνο ευσεβή άνθρωπο, να φτιάξει μία κιβωτό για να σώσει τον εαυτό του, την οικογένεια του, και όλα τα ζώα της Γης. Μόλις η κιβωτός ήταν έτοιμη, ξεκίνησε ο κατακλυσμός. Έπειτα από 40 μέρες βροχής και 150 μέρες ανόδου της στάθμης της θάλασσας, η κιβωτός του Νώε προσάραξε σε ένα βουνό. Ο Νώε περίμενε άλλες 150 μέρες μέχρι να υποχωρήσουν τα νερά και άνοιξε την κιβωτό. Στη συνέχεια θυσίασε ένα ζώο στον Θεό, ο οποίος είπε πως δεν θα καταστρέψει ποτέ ξανά τη Γη με νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου