Σελίδες

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Gouldian: Το πουλί «ουράνιο τόξο»



Το Gouldian (Lady Gouldian ή σπίνος ουράνιο τόξο) είναι ενδημικό πουλί της Αυστραλίας. 


Ανακαλύφθηκε από τον βρετανό φυσιολόγο και ζωγράφο ζώων John Gould κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αυστραλία το 1838-1840


Ο Gould προχώρησε στην επιστημονική περιγραφή του πουλιού το 1844. Εις μνήμην της πεθαμένης του γυναίκας Elizabeth Gould, που τον συνόδευε στα ταξίδια του, ονόμασε το πουλί Lady Goulds Amadine.


Το μήκος σώματός του πουλιού (στο αρσενικό και στο θηλυκό) φτάνει τα 11 εκ., ενώ με την ουρά κυμαίνεται μεταξύ 13 και 15 εκ.  Το πολύχρωμο φτέρωμά του χωρίζεται σε ζώνες και έτσι προκύπτει ο χαρακτηρισμός ουράνιο τόξο. 


Τα Gouldian απειλούνται με εξαφάνιση μιας και οι ελεύθεροι πληθυσμοί του πουλιού ελαττώνονται δραματικά.


Ζει σε περιοχές θερμές και υγρές (θερμοκρασίες ημέρας μεταξύ 40-45 C ο και υγρασία 80%-90%). 


Βασικοί εχθροί του είναι τα φίδια και τα αρπακτικά πουλιά. Τα φίδια αποτελούν την αιτία που τα Gouldian προτιμούν να κοιμούνται το βράδυ στα πιο λεπτά κλαδιά των δέντρων. 


Φτιάχνουν τις φωλιές του στις κουφάλες των ευκαλύπτων. Τα αυγά (συνήθως έξι) κλωσούνται τόσο από το θηλυκό όσο και από το αρσενικό. Τα μικρά εκκολάπτονται μετά από 14 ημέρες.


Εξαιτίας της απαγόρευσης εξαγωγής ζώων ισχύει στην Αυστραλία από τις 1 Ιανουαρίου 1960, έχει αναπτυχθεί παγκοσμίως η εκτροφή τους, με πρωταγωνιστές τους Ιάπωνες. 

 Ένα Gouldian μία μέρα αφότου εγκατέλειψε τη φωλιά.


Εκμεταλλευόμενοι οι εκτροφείς τη συνήθεια των ζευγαριών Gouldian να αναπληρώνουν τα αυγά που ¨χάνονται¨ από τις φωλιές τους, οι εκτροφείς έχουν καταφέρει να ¨παράγουν¨ από ένα ζευγάρι πουλιών μέχρι και 60 αυγά το χρόνο. 



Από την εκτροφή έχουν δημιουργηθεί πολλές μεταλλάξεις του είδους (κοκκινοκέφαλα, κιτρινοκέφαλα, μαυροκέφαλα κ.ά.).






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου