Τι θα μάθουμε:
α) Πώς έγιναν κοσμοκράτορες οι Ρωμαίοι
β) Ποια μέτρα πήραν οι Ρωμαίοι για να διοικήσουν αποτελεσματικά την απέραντη αυτοκρατορία τους
γ) Ποια τα αποτελέσματα της «ρωμαϊκής ειρήνης»
Οι Ρωμαίοι, μετά την υποδούλωση της Ελλάδας (146 π.Χ.), συνέχισαν τις κατακτήσεις τους. Στράφηκαν στη Δύση, στην Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Έτσι, κατάφεραν να μετατρέψουν όλες τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο σε ρωμαϊκές επαρχίες. Με περηφάνια ονόμασαν τη Μεσόγειο mare nostrum - «η θάλασσά μας».
Στις αρχές του 1ου αιώνα η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (λατ. Imperium Romanum) είχε πληθυσμό μεγαλύτερο από 50 εκατομμύρια. Κατάφεραν έτσι οι Ρωμαίοι να γίνουν κοσμοκράτορες (κυβερνήτες όλου του κόσμου).
Για να μπορέσουν οι Ρωμαίοι να διοικήσουν την τεράστια αυτοκρατορία τους πήραν μια σειρά από μέτρα:
- Σε όσους κατακτημένους αποδέχτηκαν τη ρωμαϊκή κυριαρχία δόθηκε ο τίτλος του Ρωμαίου πολίτη (ο κάτοικος της αυτοκρατορίας που είχε πολιτικά δικαιώματα).
- Για τη φύλαξη των συνόρων και την τήρηση της τάξης στο εσωτερικό της αυτοκρατορίας οργανώθηκε ένας πειθαρχημένος στρατός.
- Διορίστηκαν ανθύπατοι, ανώτεροι Ρωμαίοι κυβερνήτες, για την επίβλεψη των τοπικών αρχόντων. Οι ανθύπατοι έδιναν αναφορά στον αυτοκράτορα.
- Ψηφίστηκαν δικαιότεροι νόμοι και δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση και την εφαρμογή τους απ΄ όλους.
- Κατασκευάστηκε ένα μεγάλο και καλά οργανωμένο δίκτυο δρόμων, το οποίο συνέδεε όλες τις περιοχές της αυτοκρατορίας με την πρωτεύουσα.
- Οργανώθηκε ένα σύστημα ταχυδρομείου που εξασφάλισε την επικοινωνία των περιοχών της αυτοκρατορίας με την πρωτεύουσα.
Τα μέτρα αυτά βοήθησαν να επικρατήσει τάξη, ασφάλεια και δικαιοσύνη στην αυτοκρατορία για 200 χρόνια. Η περίοδος αυτή ονομάστηκε
pax romana,«ρωμαϊκή ειρήνη». Αποτέλεσμα της pax romana ήταν η ανάπτυξη της γεωργίας, του εμπορίου, της ναυτιλίας και της βιοτεχνίας.
«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη»
Στα χρόνια ακμής του ρωμαϊκού κράτους κατασκευάστηκε ένα πυκνό δίκτυο δρόμων, που έκανε την πρωτεύουσα με όλες τις περιοχές της αυτοκρατορίας, τις μεγάλες πόλεις και τα λιμάνια.
Ένας από αυτούς ήταν η Εγνατία Οδός. Ξεκινούσε από το Δυρράχιο, περνούσε από τη Βέροια, την Πέλλα και τη Θεσσαλονίκη και κατέληγε στο Βυζάντιο. Τους δρόμους αυτούς χρησιμοποιούσαν κυρίως ο στρατός, οι έμποροι και οι αγγελιοφόροι.
Κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα για την Εγνατία Οδό.
Κάνε κλικ εδώ ή στην εικόνα για να ¨οδηγήσεις¨ στην Εγνατία Οδό.
Οι αγγελιοφόροι – σκυταλοδρόμοι
Οι ταχυδρομικές υπηρεσίες των Ρωμαίων ήταν πολύ καλά οργανωμένες. Σε κάθε μεγάλη οδό υπήρχαν σταθμοί με ξεκούραστα άλογα. Οι αγγελιοφόροι άλλαζαν τα κουρασμένα άλογά τους και συνέχιζαν το ταξίδι τους μέχρι να συναντήσουν τον επόμενο ταχυδρόμο, που τους περίμενε για να μεταφέρει την αλληλογραφία. Με μορφή σκυταλοδρομίας, οι έφιπποι αγγελιοφόροι μετέφεραν την κρατική αλληλογραφία, από και προς τη Ρώμη, σε χρόνο θαυμαστό για τα μέσα της εποχής.
Will Durant, Παγκόσμιος Ιστορία τον Πολιτισμού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου