Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

Baobab: Τα «ανάποδα» δέντρα


Τα μπαομπάπ/Baobab (Baobab de Grandidier, Adansonia grandidieriανήκουν στο γένος Adansonia και αποτελούν ενδημικό είδος της Μαδασκάρης που απειλείται με εξαφάνιση. Πήρε το όνομά του από το Γάλλο βοτανολόγο και εξερευνητή Alfred Grandidier (1836-1921).


Πρόκειται για υπεραιωνόβια δέντρα με ύψος από 25 έως 30 μ. και διάμετρο κορμού που μπορεί να φτάσει τα 12 μ. Έχουν ομαλό και παχύ γκριζοκόκκινο φλοιό που στα ενήλικα δέντρα φτάνει τα 10-15 εκ. πάχος


Το δέντρο καλύπτεται από ένα στεφάνι οριζοντίων κλαδιών που γεμίζουν μεταξύ Οκτωβρίου και Μαΐου με πράσινα λογχοειδή φύλλα


Από το Μάιο έως τον Αύγουστο εμφανίζονται τα άνθη του, που έχουν έντονη μυρωδιά και ανοίγουν μετά το ηλιοβασίλεμαΤα λουλούδια έχουν άσπρο χρώμα και διάμετρο 20 εκ. Μαραίνονται μέσα σε 24 ώρες και αποκτούν άσχημη μυρουδιά. 


Οι καρποί του τρώγονται όπως και οι σπόροι του (ωμοί ή ψημένοι). Ο καρπός του ονομάζεται "ψωμί μαϊμούς¨και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. 


Από τους καρπούς τους παράγεται χυμός και από τους σπόρους βρώσιμο λάδι. 
Ο φλοιός του χρησιμοποιείται για την κατασκευή σχοινιών και το ξύλο του δέντρου για την κατασκευή σκεπών.
Ο κορμός του μπαομπάμ χρησιμεύει ως ¨αποθήκη¨ νερού. Μπορεί να αποθηκεύσει έως 120.000 λίτρα νερού. Το αποθηκευμένο νερό χρησιμοποιείται σε περιόδους ξηρασίας.
  
   
Σύμφωνα με τους μύθους ο Θεός (ή ο διάβολος) ξερίζωσε και φύτεψε το δέντρο ανάποδα.Τα μπαομπάμπ αναφέρονται στον «Μικρό Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σεντ Εξυπερί. Ο μικρός πρίγκιπας φοβόταν μη τυχόν και φυτρώσουν τεράστια μπαομπάμπ στο μικρό του πλανήτη και του πιάσουν όλο το χώρο. 1 σχόλιο:

  1. Υπέροχη ανάρτηση, με πολλές πληροφορίες, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και μια ...λογοτεχνική πινελιά! Μπράβο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή