Σελίδες

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Τα χρόνια μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εκδηλώθηκε οικονομική κρίση που είχε σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες. Σε πολλές χώρες επιβλήθηκαν δικτατορικά καθεστώτα: Γερμανία (Αδόλφος Χίτλερ), Ιταλία (Μπενίτο Μουσολίνι), Ισπανία (Φρανθίσκο Φράνκο), Ελλάδα (Ιωάννης Μεταξάς).

 Αδόλφος Χίτλερ

Μπενίτο Μουσολίνι

 Φρανθίσκο Φράνκο

Ιωάννης Μεταξάς

Στη Γερμανία επικρατεί το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ που έθεσε ως στόχο του να κυριαρχήσει στον κόσμο και να ¨ξεπλύνει¨ την ντροπή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.


Δημιουργείται το 1936 ο Άξονας Βερολίνου – Ρώμης, συμμαχία μεταξύ της Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας του Μπενίτο Μουσολίνι.



Την 1 Σεπτεμβρίου 1939 η Γερμανία εισβάλει στην Πολωνία, την ασφάλεια της οποία είχε εγγυηθεί η Αγγλία. 


Η Αγγλία και η Γαλλία κηρύσουν τον πόλεμο στις δυνάμεις του Άξονα. 


Το 1941 η Γερμανία εισβάλει στη Σοβιετική Ένωση παραβιάζοντας το σύμφωνο μη επίθεσης που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών (σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ).


Η Ιαπωνία (σύμμαχος των Γερμανών) βομβαρδίζει το Δεκέμβριο του 1941 τον αμερικανικό στόλο στη Χαβάη (Περλ Χάρμπορ). 


Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την είσοδο των Η.Π.Α. στον πόλεμο, ο οποίος μετατρέπεται σε παγκόσμιο.


Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο διαπράχθηκαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Περισσότεροι από 5.000.000 Εβραίοι θανατώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα (Άουσβιτς, Νταχάου) του Χίτλερ. 




Επίσης λίγο πριν το τέλος του πολέμου η Η.Π.Α. βομβαρδίζουν τις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου 1945), χρησιμοποιώντας ατομικές βόμβες. 




Το θάνατο βρίσκουν 240.000 Ιάπωνες ενώ πολύ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των τραυματιών και θυμάτων της ραδιενεργής ακτινοβολίας. Οι δύο πόλεις σχεδόν εξαφανίζονται από το χάρτη.

















Το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήρθε το 1945 με την ήττα των δυνάμεων του Άξονα. Η Γερμανία συνθηκολόγησε ¨άνευ όρων¨ και χωρίζεται σε δύο κράτη (Δυτική και Ανατολική Γερμανία). Ο Χίτλερ αυτοκτόνησε. Στην Ιταλία ο Μουσολίνι συλλαμβάνεται και εκτελείται από Ιταλούς αντάρτες.


Η στιγμή της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στις 2 Σεπτεμβρίου 1945. O Ιάπωνας υπουργός εξωτερικών Mamoru Shigemitsu υπογράφει την άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας. 

O πόλεμος τερματίζεται επίσημα στις 2 Σεπτεμβρίου 1945 με την υπογραφή της άνευ όρων παράδοσης της ΙαπωνίαςΆφησε πίσω του εκατομμύρια νεκρών (πάνω από 50.000.000), ερειπωμένες πόλεις.






1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια!! Καταπληκτική δουλειά!
    Ιστορία με όλα τα οπτικοακουστικά και τεχνολογικά μέσα ώστε το παιδί να μαθαίνει πολλά και ευχάριστα... Ξανά μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή