Σελίδες

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

ΦΑΡΑΩ-ΔΥΝΑΣΤΕΙΕΣ




Η πρώτη δυναστεία Φαραώ της Αιγύπτου κυβέρνησε τη χώρα από το 3100 π.Χ. περίπου έως το 2890 π.Χ. Είναι γνωστοί 8 ηγεμόνες αυτής της περιόδου. Ο Αφρικανός μας δίνει 9 ηγεμόνες με πρώτο τον Βόηθο τον οποίο οι υπόλοιποι συγραφείς που διέσωσαν κείμενα του Μανέθωνα τον κατατάσσουν στην 2η δυναστεία. Πρωτεύουσα ήταν η Θίνις γιαυτό και αναφέρονται ως Θινίτες βασιλείς. Πολύ λίγα ξέρουμε για τη συγκεκριμένη δυναστεία, από τον κατάλογο ονομάτων των Φαραώ στη Στήλη του Παλέρμο, τα Αιγυπτιακά του Μανέθωνα όπως έχουν διασωθεί από μεταγενέστερους συγγραφείς και από τα λίγα μνημεία της περιόδου που έχουν ανασκαφεί.


Η Δεύτερη δυναστεία Φαραώ της Αιγύπτου ξεκινά με τη βασιλεία του Βόηθου  Hotep-sekhemwy) από το 3050 π.Χ. έως το 2686 π.Χ. Υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τα ονόματα, τον αριθμό και τη σειρά των βασιλέων, διότι οι πηγές είναι αντιφατικές και υπάρχει έλλειψη τεκμηρίωσης. Ο Αιγύπτιος ιστορικός Μανέθων, αριθμεί εννέα βασιλείς, και πρωτεύουσα τους ήταν ηΘίνης. Η Στήλη του Παλέρμο μας δίνει επίσης λίγες πληροφορίες για τη δυναστεία.
Την περίοδο αυτή, οι Αιγύπτιοι βασιλείς αναλώνονταν σε πολέμους με τη Νουβία. Οι βασιλείς χρησιμοποιούν στο όνομα τους το Σεθ αντί του Ώρος της πρώτης δυναστείας.






Μαρία Π Στ2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου