Σελίδες

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Διαβατές: Σαύρα-γίγαντας





Στο μικρό και ακατοίκητο νησάκι Διαβάτες που βρίσκεται απέναντι από τη Σκύρο (απόσταση 5 χλμ.) ζει η ελληνική γιγαντόσωμη σαύρα ¨Σαύρα της Σκύρου¨ (Podarcis gaigeae)






Αποτελεί ενδημικό είδος (δεν ζει δηλαδή πουθενά αλλού στον κόσµο παρά µόνο στη Σκύρο και στα αντικρινά νησάκια).




Στο νησί όμως Διαβάτες συμβαίνει κάτι το ιδιαίτερο σχετικά με τη συγκεκριμένη σαύρα. Εκεί το μέγεθός της (φτάνει και ξεπερνάει τα 25 εκ.) είναι έως και 40% µεγαλύτερο από τις σαύρες του ίδιου είδους που ζουν στη Σκύρο και τα άλλα κοντινά νησάκια. Συνήθως τα διάφορα είδη ζώων που ζουν απομονωμένα στα νησιά δεν εμφανίζουν γιγαντισμό αλλά είναι μικροκαμωμένα.


Αριστερά ¨Σαύρα της Σκύρου¨ από τις Διαβατές, δεξιά από τη Σκύρο


Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε αυτό οφείλεται στις ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στις Διαβατές. 




Δύο λόγοι που εξηγούν το φαινόμενο αυτό είναι ότι στις Διαβατές:
- οι σαύρες δεν απειλούνται από θηρευτές (γάτες, φίδια)
- βρίσκουν εύκολα την τροφή τους (έντομα που υπάρχουν άφθονα)




 Ο δεύτερος αυτός λόγος προβλημάτισε τους επιστήμονες μιας και στα γειτονικά νησάκια δεν παρατηρείτε η ίδια αφθονία εντόμων. Ερευνώντας ανακάλυψαν ότι η αφθονία εντόμων οφείλεται στα νιτρόφιλα είδη φυτών, φυτά που αναπτύσσονται χάρη στην ύπαρξη αζώτου




Η μεγάλη ποσότητα αζώτου που υπάρχει στον νησί οφείλεται στους γλάρους που φτιάχνουν στις Διαβατές κάθε έτος 50-60 φωλιές. Από τα υπολείμματα των ψαριών που καταναλώνουν τα θαλασσοπούλια τροφοδοτείται το χώμα με άζωτο.




Οι σαύρες υπάρχουν στην περιοχή της Σκύρου εδώ και περισσότερο από 3,5 εκατομ. χρόνια


1 σχόλιο:

  1. φοβερη ανακαλυπση ισος θα επρεπε να το πειτε και στο ζοολογικο κηπο τον σπατων να την εχουν σαν ατραξιον

    ΑπάντησηΔιαγραφή