Τα Ιμαλάϊα είναι οροσειρά της Κεντρικής Ασίας, με το μεγαλύτερο ύψος, που χωρίζει την Ινδική υπο-ήπειρο από το Θιβετιανό Οροπέδιο. Η λέξη «Ιμαλάια» (πάντα πληθυντικός) προέρχεται από τις Σανσκριτικές λέξεις «hima» και«alaya» που σημαίνουν κάθισμα από χιόνι.
Απλώνεται σε σχήμα τόξου μήκους περίπου 2.400 χλμ. από το Πακιστάν και το Κασμίρ στα δυτικά ως το Νεπάλ, το ινδικό κρατίδιο του Σικίμ και το Μπουτάν στα δυτικά, ενώ σε αυτό περιλαμβάνεται και τμήμα της χώρας του Θιβέτ. Συνολικά τα Ιμαλάϊα καλύπτουν έκταση 594.400 τ.χλμ. Εκατό κορυφές της ξεπερνούν το ύψος των 7.000 μ. και 14 ξεπερνούν τα 8.000 μ.
Στα Ιμαλάϊα συναντούμε τους μεγάλους ποταμούς Ινδό και Βραχμαπούτρα, ενώ στην οροσειρά έχει τις πηγές του ο Γάγγης. Μικρές λίμνες απαντούν βόρεια του ανατολικού τμήματος της οροσειράς. Οι περισσότερες λίμνες βρίσκονται σε ύψη μικρότερα των 5.000 μ. και το μέγεθος τους ελαττώνεται καθώς το ύψος αυξάνεται.
Το κλίμα στα νότια Ιμαλάϊα, έως τα 1.800 μ., είναι υγρό και θερμό. Από τα 1.500 μ. έως τα 3.600 μ. είναι δροσερό έως ψυχρό. Στη ζώνη αυτή συναντάμε πυκνά δάση. Από 3.600 μ.- 4.800 μ. απλώνεται η αλπική χλωρίδα. Το μέγεθος των ετήσιων βροχοπτώσεων αυξάνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά κατά μήκους του μετώπου της οροσειράς. Τα Ιμαλάϊα διακρίνονται για την ξεχωριστή τους πανίδα, στην οποία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων το γιακ, ένα είδος βοοειδούς, και το κόκκινο πάντα, ενώ η οροσειρά θρυλείται και ως η πατρίδα του γιέτι, πλάσματος η ύπαρξη του οποίου δεν έχει αποδειχθεί.
Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων των Ιμαλάϊων ανήκει στη μογγολική φυλετική οικογένεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου