Σελίδες

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Σάμιουελ Χάου (1801 – 1876)



Φιλέλληνας αμερικανός γιατρός και υπέρμαχος της κατάργησης της δουλειάς. Γεννημένος στις 10 Νοεμβρίου 1801 στη Βοστώνη καταγόταν από πλούσια οικογένεια. Σπούδασε ιατρική στο Χάρβαρντ. Δεν άσκησε όμως το επάγγελμά του μιας και ήρθε το 1825 στην Ελλάδα για να ενισχύσει την Επανάσταση. Το 1827 επιστρέφει στην πατρίδα του όπου οργανώνει έρανο υπέρ των Ελλήνων. Με τα χρήματα που συγκέντρωσε (60.000 δολάρια) αγοράζει ρούχα και τρόφιμα και τα στέλνει στην Ελλάδα. Ο ίδιος έρχεται στην Ελλάδα για δεύτερη φορά το1828 και καταπιάνεται με την οργάνωση καταφυγίων για τους πρόσφυγες.
Πλάκα προς τιμήν του Χάου στην Αίγινα, 1954.

Επιστρέφει το 1831 στη Βοστώνη όπου ιδρύει το πρώτο σχολείο τυφλών στις Η.Π.Α. Το 1848 δημιουργεί ανάλογο σχολείο για άτομα με διανοητικές διαταραχές.
Έρχεται για τρίτη και τελευταία φορά στην Ελλάδα το 1866, σε ηλικία 65 ετών, για να βοηθήσει στην Κρητική Επανάσταση. Πεθαίνει στις 9 Ιανουαρίου 1876.
Από γράμματά του προς τον πατέρα του και από το ημερολόγιο του διαβάζουμε:
«…ως προς τον μισθόν μου, ουδέν λαμβάνω, ούτε μ' ενδιαφέρει, αφού η Κυβέρνησις δεν είναι εις θέσιν ούτε να θρέψη και να ενδύση τους δεινοπαθούντας στρατιώτας…»
 «… η δουλειά μου τη νύχτα που πέρασε ήταν ατέλειωτη … έκαμα τόσες εγχειρήσεις που αμφιβάλω αν θα κατόρθωνα να τις κάμω κατά τη διάρκεια ολόκληρων ετών στη Βοστώνη … δύο μήνες τώρα κοιμάμαι στο έδαφος με τα ρούχα … είχα σκεφτεί να φύγω από δω, αλλά θα ήταν πράξη επονείδιστη…».
«Μπορώ να ειπώ ειλικρινά ότι ευρήκα τους Έλληνας με μεγάλα αισθήματα. Είναι τίμιοι και δεν ξεχνούν το καλό που τους κάνεις. Αξίζουν να τους έχης εμπιστοσύνη»
«Οι Ελληνες στρατιώτες είναι κακοντυμένοι. Μά δεν έχουν και τροφές. Μισθό δεν παίρνουν. Είναι αμαθείς. Ένας στους είκοσι ξέρει να διαβάζη η να γράφη. Αλλά είναι πολύ έξυπνοι, ζωηροί, σαν τις γίδες στα βουνά, και ανδρείοι, αν τους αφήσης να πολεμήσουν με τον δικό τους τρόπο, πυροβολώντας πίσω από βράχους και δένδρα. Οι ναύτες μπορούν να συγκριθούν με τους ναύτες όλου του κόσμου. Πάντοτε νικούν τους εχθρούς στις ναυμαχίες. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην υπεροχή τους».
«Φοβάμαι ότι η χριστιανοσύνη εξαφανίστηκε από τη γη. Για δέκα μήνες παραμένει θεατής των διαδραματιζόμενων στο Μεσολόγγι και δεν κινείται ούτε δαχτυλάκι για την υπεράσπιση των Ελλήνων. Μπορείτε να μιλάτε ¨για εθνική πολιτική¨ και ¨για ανάγκη διατήρησης της ουδερότητας¨, αλλά εγώ σας απαντώ:
Κατάρα σε τέτοια πολιτική,

το αίσχος του αιώνα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου