Σελίδες

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ο αγώνας γύρω από την Ακρόπολη

Αφού κατέλαβε το Μεσολόγγι ο Κιουταχής έχοντας δύναμη 10.000 πεζών και ιππέων καθώς και 26 πυροβόλα, κατευθύνθηκε προς την Αττική. Κατέλαβε την Αθήνα στις 3 Ιουλίου 1826 και ξεκίνησε την πολιορκία της Ακρόπολης. 


Η πολιορκία της Αθήνας


Υπερασπιστής της Ακρόπολης ήταν ο Γκούρας, μέχρι το θάνατό του (1-10-1826).

Ο Καπετάν Γκούρας. Εθνική Πινακοθήκη.

Ήταν μεγάλη ανάγκη να διατηρηθεί υπό τον έλεγχο των Ελλήνων η Ακρόπολη, ώστε να μη σβήσει η Επανάσταση στην Στερεά Ελλάδα, μιας και υπήρχαν πληροφορίες ότι θα δημιουργούνταν ελληνικό κράτος που θα περιελάμβανε μόνο όσες περιοχές ήταν ακόμη επαναστατημένες.


Εκείνη τη δύσκολη στιγμή διορίστηκε αρχιστράτηγος στη Στερεά Ελλάδα ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, άντρας με μεγάλες στρατηγικές ικανότητες.
Ξέροντας ο Καραϊσκάκης ότι δεν έχει τις απαραίτητες δυνάμεις ώστε να αναμετρηθεί σε μάχη κατά παράταξη με τον Κιουταχή, αποφάσισε να αποκόψει τον εφοδιασμό του τουρκικού στρατού από τη Θεσσαλία και να τον αναγκάσει να αποσυρθεί από την Αττική. Για να το καταφέρει αυτό τοποθέτησε φρουρές από τον Κορινθιακό κόλπο ως τον Ευβοϊκό.



Η μάχη της Αράχωβας ( 17-24 Νοεμβρίου) κατέληξε σε μεγάλη νίκη των Ελλήνων, χάρη στο στρατηγικό σχέδιο του Καραϊσκάκη. Με το ορθογώνιο και τον αριθμό 8 σημειώνεται το ταμπούρι των Τούρκων.

Ο Καραϊσκάκης κατάφερε να νικήσει τους Τουρκαλβανούς σε αποφασιστικές μάχες στο Δίστομο και στην Αράχωβα (τέλη 1826 - αρχές 1827)


Ο Καραϊσκάκης αποβιβάζεται στο Φάληρο


Έφτασε στην Αττική και έστησε το στρατόπεδό του στο Κερατσίνι και στην Καστέλλα.


Ο Καραϊσκάκης στο στρατόπεδό του. Στον πίνακα αυτό του Βρυζάκη τον βλέπουμε να δείχνει με το χέρι μπροστά.

Παράλληλα ενισχύθηκε από τη ελληνική κυβέρνηση η φρουρά της Ακρόπολης. Την ίδια στιγμή η Εθνοσυνέλευση διόρισε τους Άγγλους Τσωρτς και Κόχραν ως αρχηγούς του στρατού και του στόλου αντίστοιχα, πιστεύοντας ότι έτσι θα έχει καλύτερα αποτελέσματα. 


 Ριχάρδος Τσωρτς (1974-1873)

Κόχραν Τόμας (1775-1860)


Έτσι το σχέδιο του Καραϊσκάκη ναυάγησε. Οι δύο Άγγλοι, σε αντίθεση με το σχέδιο του Καραϊσκάκη, αποφάσισαν να αναμετρηθούν με τους Τούρκους σε κατά μέτωπο μάχη.


Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης εφορμά στην Ακρόπολη, έργο του Γεώργιου Μαργαρίτη, 1844


Την παραμονή της επίθεσης, κι ενώ ο Καραϊσκάκης είχε δώσει διαταγή να μην πέσει τουφεκιά, έγινε μια μικροσυμπλοκή που εξελίχθηκε σε μάχη. Άρρωστος και με πυρετό ο Καραϊσκάκης πετάχτηκε από τη σκηνή του και προσπάθησε να περιορίσει το κακό. Αλλά ένα βόλι τον χτύπησε θανάσιμα και την άλλη μέρα ξεψύχησε (ημέρα της γιορτής του, 23-4-1827). Ο χαμός του την κρίσιμη εκείνη ώρα ήταν σοβαρή απώλεια για τους Έλληνες. 



Ο Καραϊσκάκης θάφτηκε στη Σαλαμίνα στο Ναό του Αγίου Δημητρίου.


Ο τάφος του Καραϊσκάκη σήμερα


Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε, να δείτε και να ακούσετε περισσότερα για το Γεώργιο Καραϊσκάκη.


Η σύγκρουση που ακουλούθησε στον Ανάλατο (κοντά στο Φάληρο), κατέληξε σε μεγάλη καταστροφή του ελληνικού στρατού. 
Η φρουρά της Ακρόπολης αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει. Η Επανάσταση βρισκόταν πλέον σε πολύ δύσκολη θέση. Στην Πελοπόννησο κυριαρχούσε ο Ιμπραήμ και στην Στερεά ο Κιουταχής.

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστούμε,πολύ σπουδαίο το ιστολόγιο σας!Κάτι για τον Μακρυγιάννη θα θέλαμε να δούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή