Σελίδες

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Ιπτάμενα καλαμάρια!


Από μελέτη ωκεανολόγων διαπιστώθηκε ότι καλαμάρια, ακόμα και μήκους μόλις 20 εκατοστών είναι σε θέση να πετάξουν μέχρι και δύο μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας!
Τα καλαμάρια, όπως και άλλα κεφαλόποδα, προωθούνται μέσα στη θάλασσα με πίδακες νερού που ρουφούν κάτω από το μανδύα τους και εκτοξεύουν στη συνέχεια με δύναμη από το σιφόνι τους. Τον πίδακα νερού τον χρησιμοποιούν για να κάνουν πτήσεις πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σε κύκλο δύο απ' τα ιπτάμενα
καλαμάρια της φωτογραφίας.
Η άσπρη γραμμή πίσω τους είναι
ο πίδακας νερού που εκτοξεύουν

Κατά την πτήση τους, που βασίζεται κυρίως στην ώθηση από τον πίδακα νερού που εκτοξεύουν, χρησιμοποιούν και τα πτερύγιά τους ως φτερά, ακόμα και τα πλοκάμια τους, τα οποία κινούν σπειροειδώς, πετυχαίνοντας να μετακινηθούν εναέρια μέχρι και σε απόσταση 10 μέτρων.
Έξι διαφορετικά είδη καλαμαριού έχει βεβαιωθεί ότι έχουν αυτές τις πτητικές ικανότητες, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να τα ανεβάσουν μέχρι και τα 3 μέτρα. Τα καλαμάρια άλλοτε πετούν μεμονωμένα και άλλοτε σε ομάδες.
Η πιθανότερη αιτία για τις πτήσεις των καλαμαριών είναι η αποφυγή κάποιου εχθρού που τα έχει πλησιάσει επικίνδυνα. Με το ¨πέταγμά¨ τους τα καλαμάρια απομακρύνονται αρκετά μέτρα από τον εχθρό τους και ταυτόχρονα του προκαλούν σύγχυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου