Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ


Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.


Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα... είναι το 1ο άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα (10/12/1948). Στη νέα χιλιετία, μεγάλο ζητούμενο είναι η ζωή με αξιοπρέπεια, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα -η ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα της ψήφου, το δικαίωμα στην τροφή, στην εργασία, την υγειονομική περίθαλψη και τη στέγαση- είναι βαρύνουσας σημασίας.


 Όμως, ο χορός της καταπάτησης των δικαιωμάτων καλά κρατεί. Η φτώχεια, η πείνα, οι συρράξεις, η εκμετάλλευση και η εμπορία ανθρώπων είναι μία πραγματικότητα, που δεν αναστέλλεται, παρά τη διεθνή προσπάθεια, η οποία καταβάλλεται από οργανώσεις, φορείς και κράτη, με πρωτοπόρα τη Διεθνή Αμνηστία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου