Σελίδες

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Γαλιλαίος Γαλιλέι (Galileo Galilei) (1564 - 1642)

Διάσημος Ιταλός αστρονόμος, μαθηματικός, φυσικός και φιλόσοφος. Γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 1564 στην Πίζα της Τοσκάνης, την ημέρα που γεννήθηκε και ο Μιχαήλ Άγγελος, και πέθανε στις 8 Ιανουαρίου 1642 στο Αρτσέτρι της Φλωρεντίας, την ημέρα που γεννήθηκε ο Νεύτωνας.
Σπούδασε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και μαθηματικά και φυσικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Πίζας. Σε ηλικία 26 χρονών έγινε καθηγητής των μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Πίζας. Εκεί ανακάλυψε πειραματικά ότι όλα τα σώματα, βαριά ή ελαφρά, πέφτουν στο έδαφος με την ίδια ταχύτητα, και διατύπωσε για πρώτη φορά την αρχή της αδράνειας και το νόμο της σύνθεσης των ταχυτήτων. 
Αυτά ήταν αντίθετα προς τη διδασκαλία του Αριστοτέλη, που θεωρούνταν τότε σαν η μοναδική πηγή της σοφίας. Έτσι πολλοί συνάδελφοί του στράφηκαν εναντίον του.
Ο Γαλιλαίος κατασκεύασε το πρώτο του τηλεσκόπιο. Με συνεχείς βελτιώσεις κατόρθωσε το 1612 να το τελειοποιήσει. Με το τηλεσκόπιό του έκανε σπουδαίες αστρονομικές παρατηρήσεις και επιβεβαίωσε τη θεωρία που είχε διατυπώσει 60 χρόνια νωρίτερα, ο μαθηματικός Κοπέρνικος, ότι η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο και όχι ο Ήλιος γύρω από αυτήν, όπως πίστευαν μέχρι τότε.
Ενώ όμως η θεωρία του απλωνόταν και κατακτούσε νέους οπαδούς, οι εχθροί του κατόρθωσαν να τον διαβάλλουν στον Πάπα και να τον παραπέμψουν σε δίκη μπροστά στην Ιερή εξέταση με την κατηγορία ότι ήταν άθεος, γιατί οι θεωρίες του έρχονται σε αντίθεση με την Αγία Γραφή. Ο Γαλιλαίος αναγκάστηκε να αποκηρύξει γραπτώς τη διδασκαλία του και να παραδεχτεί ότι ήταν εσφαλμένα όσα είχε διακηρύξει.
Η παράδοση όμως αναφέρει ότι τη στιγμή που δημόσια έκανε την αποκήρυξη, γύρισε το κεφάλι του προς ένα φίλο του και ψιθύρισε: "Κι όμως κινείται".
Παρά την αποκήρυξη της θεωρίας του καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση. Στη μοναξιά της φυλακής ανακάλυψε την κίνηση της σελήνης. 
Το 1683 τυφλώθηκε τελειωτικά. Όταν πέθανε, σε ηλικία 78 χρόνων, αρνήθηκαν στους φίλους του την ανέγερση μνημείου, με την ελπίδα ότι θα λησμονηθεί το έργο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου