Έλληνας Αστρονόμος που έζησε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το σημαντικότερο του έργο είναι η Μέγιστη Μαθηματική Σύνταξη (αποτελείται από 13 βιβλία και είναι περισσότερο γνωστό ως "Αλμαγέστη"). Δεχόταν το Γεωκεντρικό Σύστημα. Το σύστημά του για την ερμηνεία των φαινομένων του ουρανού ονομάζεται "πτολεμαϊκόν" ή "γεωκεντρικόν" και είναι τελείως αντίθετο προς το "ηλιοκεντρικό" του Αρίσταρχου.
Κατά το γεωκεντρικό σύστημα του Πτολεμαίου, κέντρο του κόσμου είναι η Γη, γύρω από την οποία κινούνται ο Ήλιος, οι πλανήτες, οι αστέρες και γενικά ολόκληρος ο ουρανός. Η Γη έχει σχήμα σφαιρικό, είναι ακίνητη και αποτελεί το κέντρο του κόσμου. Η Σελήνη είναι ο πιο κοντινός στη Γη πλανήτης και κινείται γύρω απ` αυτή. Στη σειρά των αποστάσεων από τη Γη ακολουθούν ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Ήλιος, ο Άρης, ο Ζευς και ο Κρόνος.
Μέχρι το 16ο αι. το πτολεμαϊκό σύστημα ήταν το μόνο παραδεκτό στον κόσμο. Τότε όμως ο Κοπέρνικος ανακάλυψε τη θεωρία του Αρίσταρχου, το "ηλιοκεντρικό" δηλ. σύστημα, σύμφωνα με το οποίο κέντρο του σύμπαντος είναι ο Ήλιος και όχι η Γη.
Το δεύτερο μεγάλο έργο του είναι η Γεωγραφική Υφήγηση που εκτός απο τις διάφορες τοποθεσίες, από τους καταρράκτες του Νείλου μέχρι τη βόρεια Ευρώπη και από την Ισπανία μέχρι την Κίνα, περιλαμβάνει και 27 χάρτες, εκ των οποίων ο ένας παγκόσμιος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου