Σελίδες

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Νυμφόπετρες




Θεόδωρος Π. (Ε1΄)

Οι νυμφόπετρες βρίσκονται κοντά στο χωριό Νυμφόπετρα του νομού Θεσσαλονίκης. Είναι μεγάλοι και επιβλητικοί βράχοι που δημιούργηθηκαν από ασβεστόλιθο. Είναι δηλαδή στήλες άλατος που προήλθαν από πολύ θερμούς πίδακες γεωθερμικού υγρού.


Στο έδαφος της περιοχής υπάρχουν ρήγματα μέσα από τα οποία βγήκαν στην επιφάνεια νερά με υψηλή θερμοκρασία και περιεκτικότητα σε άλατα.



Σύμφωνα με το θρύλο μια ανθρώπινη πομπή που ήταν καθ΄ οδόν για ένα γάμο έπεσε θύμα μιας ισχυρής ανθρώπινης κατάρας. Η μητέρα της νύφης, έχοντας ξεχάσει το δαχτυλίδι του γάμου, καταράστηκε μέσα στη σύγχυσή της την πομπή με αποτέλεσμα όλοι οι μετέχοντες σ΄ αυτήν να μείνουν εκεί πετρωμένοι για πάντα.





Γλωσσάρι: 
Ασβεστόλιθος: είναι πέτρωμα του οποίου το βασικό συστατικό είναι ο ασβεστίτης (ορυκτό του ασβεστίου). 
Γεωθερμικό υγρό: θερμό νερό που προέρχεται από το εσωτερικό της γης.
Πίδακας: δυνατή ροή υγρού.



1 σχόλιο:

  1. το κειμενο με τις νυμφοπετρες δεν το εκανα μονος μου αλλα με βοηθησε και ο κυριος δημητρης, δεν πηγα στην εκδρομη που πηγαν οι συμμαθητες και δεν ηξερα τι ειδανε, πριν την εκδρομη ο κυριος μας ειχε πει να βρουμε εικονες απο ενα θεμα που μας ειχε πει ο ιδιος και εγω ειχα την αρχαια πελλα και οι υπολλοιποι απο ενα αλλο και οταν οι αλλοι εβρισκαν πληροφοριες ο κυριος μου εδωσε να βρω πληροφοριες για την νυμφοπετρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή