Σελίδες

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Διδακτική επίσκεψη στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη



Την Τρίτη 18 Μαΐου πραγματοποιήσαμε μία εκδρομή με την τάξη μου στις λίμνες Βόλβη και Κορώνεια που βρίσκονται στο Ν. Θεσσαλονίκης.
Η πρώτη στάση της εκπαιδευτικής μας εκδρομής ήταν σε ένα βυζαντινό πύργο όπου μας ενημέρωσε η κυρία μας ότι τα παλιά χρόνια τον χρησιμοποιούσαν ως αποθηκευτικό χώρο για τα εφόδια τους.
Απέναντι από τον πύργο βρισκόταν η λίμνη Κορώνεια η οποία δυστυχώς είναι κατεστραμμένη. Πριν από πολλά χρόνια η έκτασή της 90 στρέμματα και τώρα είναι μόλις 10 στρέμματα, ενώ το βάθος της είναι μόνο 1,5 μ. και δεν υπάρχει ζωή παρά μόνο πολλά φλαμίνγκο. Για αυτήν την καταστροφή ευθυνόμαστε εμείς οι άνθρωποι.
Αργότερα πήγαμε στη λίμνη Βόλβη που ήταν σε καλύτερη κατάσταση από την λίμνη Κορώνεια. Η έκτασή της είναι περίπου 88 στρέμματα και το βάθος της 8 μ. περίπου. Σε αυτήν ζουν 27 είδη ψαριών.
Μάθαμε ότι υπήρχαν πολλοί παραπόταμοι που εκβάλλουν στη λίμνη Βόβλη και βοηθούν στην εκτροφή ψαριών και πουλιών. Με τη βοήθεια των ανθρώπων έγινε εκτροπή των παραποτάμων προς τη λίμνη Κορώνεια με σκοπό να σωθεί ένας από τους καλύτερους υδροβιότοπους της Βορείου Ελλάδος.
Το λυπητερό της όλης προσπάθειας είναι ότι θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να επανέλθει η λίμνη Κορώνεια στην παλιά της κατάσταση.
Στη συνέχεια της εκδρομής μας επισκεφτήκαμε ένα μεγάλο δέντρο όπου μάθαμε ότι ήταν 800 ετών!!! Πάνω στο δέντρο υπήρχαν περισσότερες από 100 φωλιές πουλιών.
Στην εκπαιδευτική μας εκδρομή περάσαμε πολύ ωραία!!!
 Αντιόπη Λ. (Ε2΄)



Εμείς οι μαθητές των τμημάτων Ε1΄ και Ε2΄ του 8ου Δ.Σ. Ελευθερίου-Κορδελιού πήγαμε στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη. Ήταν φανταστικά!!! Ξεκινώντας τη διαδρομή σταματήσαμε σε ένα χωριό για να πάρουμε τις δύο ξεναγούς μας.

Φτάνοντας κοντά στο χωριό Αγ. Βασίλειος είδαμε έναν βυζαντινό πύργο, ο οποίος είχε κτιστεί για την αποθήκευση πολλών αγαθών. Το ύψος του ήταν 15 μ. 


Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε δύο πλατάνια 800 ετών που φιλοξενούν σταχτοτσικνιάδες. Μάλιστα είδαμε τις φωλιές τους με τηλεσκόπιο!
Συνεχίζοντας οι ξεναγοί μας μάς είπαν ότι η λίμνη Κορώνεια είναι μολυσμένη εξαιτίας των αγροτών που έπαιρναν νερό για να ποτίσουν τα χωράφια τους και των εργοστασίων που έριχναν χημικά απόβλητα. Τώρα όμως αυτό δε γίνεται.
Ύστερα φτάσαμε σε κάτι βράχους οι οποίοι είχαν περίεργο σχήμα. Επειδή οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να αιτιολογήσουν το σχήμα των βράχων, δημιούργησαν ένα μύθο. Στη λίμνη είδαμε και πολλά φλαμίγκο.
Στη λίμνη Βόλβη που είναι μια λίμνη με περισσότερη χλωρίδα και πανίδα, είδαμε πολλές πάπιες και χήνες. Στη συνέχει μπαίνοντας στα Μακεδονικά Τέμπη περάσαμε δίπλα από την εκκλησία της Αγ. Μαρίνας.
Στα Μακεδονικά Τέμπη υπάρχουν πολλά αρπακτικά πουλιά που μας τα είπαν οι ξεναγοί όπως γυπαετοί και χρυσαετοί. Λίγο πιο ψηλά είναι ένα χριστιανικό κάστρο που χτίστηκε την εποχή που αυτοκράτορας ήταν ο Ιουστινιανός.



Στο τέλος πήγαμε και είδαμε ένα βίντεο στο Κέντρο Πληροφόρησης Βόλβης. 


Γιώργος Αλ. (Ε2΄)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου