Σελίδες

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Λίμνες Βόλβη και Κορώνεια


Σταμάτης Αρ. – Θεόδωρος Μ. (Ε1΄)


 Στο Νομό Θεσσαλονίκης, στη λεκάνη της Μυγδονίας, βρίσκονται οι λίμνες Κορώνεια και Βόλβη. Πριν από εκατομμύρια χρόνια οι δύο λίμνες μαζί με όλη την λεκάνη της Μυγδονίας αποτελούσαν μια μεγάλη ενιαία λίμνη. Σήμερα οι δύο λίμνες απέχουν μεταξύ τους 11,5 χλμ.


Βόλβη

Η Βόλβη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, μετά την Τριχωνίδα, με έκταση 68 τ.χλμ. και μέγιστο βάθος 25 μ.
Στα νερά της ζουν 24 είδη ψαριών. Η Βόλβη το χειμώνα σε αντίθεση με την Κορώνεια, δεν παγώνει.
Το όνομά της προέρχεται από την ελληνική μυθολογία. Ο Ηρακλής με τη νύμφη Βόλβη απέκτησε ένα γιο τον Όλινθο.

Το χειμώνα συγκεντρώνονται στη λίμνη χιλιάδες υδρόβια πουλιά. Το πιο εντυπωσιακό είναι η βουκεφάλα. Την άνοιξη τη λίμνη και το δάσος της Απολλωνίας επισκέπτονται διάφορα πουλιά όπως σταχτοτσικνιάδες, το μαυροκιρκίνεζο (μεταναστευτικό γεράκι), μελισσοφάγοι κ.ά. 


Κορώνεια

Ονομάζεται αλλιώς λίμνη Άγιου Βασιλείου ή λίμνη Λαγκαδά. Τη δεκαετία του 1950 ήταν μία από τις πιο παραγωγικές σε αλιεύματα λίμνες της χώρας μας. Είκοσι χρόνια αργότερα η Κορώνεια είχε έκταση 45.000 στρ. και μέσο βάθος 5 μ. Στις αρχές του 20ου αιώνα η έκταση της είχε μειωθεί κατά 35.000 στρ. και το μέσο βάθος της είχε πέσει στα 0,5-1 μ. Σήμερα το μέσο βάθος της υπολογίζεται στα 1,5 μ.


 Τα τελευταία 15 χρόνια η λίμνη Κορώνεια έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή. Η τελευταία εμφάνιση ψαριών έγινε το 1995. Το καλοκαίρι του 1999 (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος) η λίμνη ήταν πλέον εντελώς αποξηραμένη. Τα επόμενα χρόνια πήρε κάποια ποσότητα νερού. Το καλοκαίρι του 2007, 30.000 πουλιά πέθαναν και το 2008 αποξηράνθηκε για μια ακόμη φορά. 
Όμως η ελπίδα για την αναβίωση της λίμνης δεν έχει παρέλθει. Στόχος είναι να συγκεντρωθεί εκ νέου νερό την λίμνη που θα φτάνει τα 4 μέτρα, αφού οι δύο χείμαρροι στο Σχολάρι και στα Λαγκαδίκια μπορούν να φέρουν το νερό της βροχής.
Και στις δύο λίμνες τα υδρόβια φυτά ξεπερνούν τα 330 είδη, ενώ συνολικά τα φυτά είναι περίπου 800 είδη. Τα αμφίβια και τα ερπετά φτάνουν τα 19 είδη, τα πουλιά τα 200 είδη και τα θηλαστικά τα 23.





2 σχόλια:

  1. Ειναι το καλυτερο.(για εμενα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οραιο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή