Σελίδες

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

η αβάσταχτη ελαφρότητα της ...ελαφρόπετρας!

   Κι εκεί που προσπαθείτε να κολυμπήσετε χωρίς να πάτε στον πάτο της θαλάσσης, ξαφνικά τη βλέπετε: μια πέτρα κολυμπάει δίπλα σας!
   "Τι γίνεται εδώ;",αναρωτιέστε."Ακόμη και οι πέτρες κολυμπούν καλύτερα από μένα;"
   Μην ταράζεστε! Δεν πρόκειται για κανονική πέτρα, αλλά για ελαφρόπετρα.
Είναι στην πραγματικότητα ένα κομμάτι βράχου, που κάτω από συνθήκες εξαιρετικά υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης τινάχτηκε μέσα από ένα ηφαίστειο κατά τη διάρκεια μιας ηφαιστειακής έκρηξης. Καθώς βρέθηκε έξω και ελαττώθηκε απότομα η πίεση και η θερμοκρασία του, δημιουργήθηκαν τρύπες εκεί όπου είχαν σχηματιστεί φυσαλίδες νερού , διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που περιείχε.
   Αν συναντήσατε την επιπλέουσα ελαφρόπετρά σας στο χώρο της Μεσογείου, το πιο πιθανό είναι να προέρχεται από το ηφαίστειο της Σαντορίνης, της Μήλου ή των ιταλικών νησιών. Αν τη βρήκατε ...παραέξω, μπορεί να προέρχεται ακόμη και από το Κρακατόα ή το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Τόνγκα, από το οποίο ιστορείται ότι σχηματίστηκαν ολόκληρες πλάκες ελαφρόπετρας που πλέουν στους ωκεανούς.

   Η ελαφρόπετρα μοιάζει λίγο σαν σφουγγάρι με όλες αυτές τις τρύπες, που μπορούν να αποτελούν από το 50% μέχρι και το 90% του όγκου της.Έχει πολλές χρήσεις. Χρησιμοποιείται σε οικοδομικές εργασίες σαν δομικό και μονωτικό υλικό από τα αρχαία χρόνια. Οι Ρωμαίοι είχαν αξιοποιήσει το υλικό αυτό όταν έχτισαν το Πάνθεον,καθώς και σε διάφορα υδραγωγεία.
   Πέρα από αυτή τη χρήση, η ελαφρόπετρα χρησιμοποιείται και σαν συστατικό σε βερνίκια,σβήστρες, για ειδικά σαπούνια, για τα "πετροπλυμένα" τζιν. Στο χώρο της αισθητικής έχει ιδιαίτερη χρήση για να λειαίνει τα πέλματα, ενώ χρησιμοποιείται και για απολέπιση. Φαίνεται ότι οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν την ελαφρόπετρα και σαν αποτριχωτικό!

πηγές: http://en.wikipedia.org/wiki/Pumice
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AF%CF%83%CF%83%CE%B7%CF%81%CE%B7
http://en.wikipedia.org/wiki/Pozzolana

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου