Σελίδες

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Τα παιδιά του Lidice.


Το χωριό Lidice βρίσκεται στην Τσεχία σε απόσταση 20 χλμ. από την Πράγα. Το χωριό καταστράφηκε, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τους Ναζί ως αντίποινα για τη δολοφονία του Reinhard Heydrich, ανώτατου στελέχους των Ες-Ες, επιφορτισμένου με την «Τελική λύση του Εβραϊκού ζητήματος» και υπεύθυνου του Ολοκαυτώματος. Το χωριό ξαναχτίστηκε μετά το τέλος του πολέμου σε απόσταση 300 μ. από την παλιά του τοποθεσία. Ο χώρος όπου βρισκόταν το χωριό μετατράπηκε σε μνημείοΤο 2000 το μνημείο του Lidice ανακαινίσθηκε. Η γλύπτης Marie Uchytilová δημιούργησε ένα χάλκινο σύμπλεγμα αποτελούμενο από 82 παιδιά (42 κορίτσια και 40 αγόρια). 















Οι Ναζί ισοπέδωσαν το χωριό Lidice (9/10 Ιουνίου 1942) και λίγες ημέρες αργότερα το χωριό  Ležáky. 


Στο Lidice εκτελέστηκαν όλοι οι άντρες άνω των 15 ετών και οι γυναίκες οδηγήθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου και έχασαν τη ζωή τους. 


Τα 105 παιδιά του χωριού παραδόθηκαν αρχικά στο τοπικό γραφείο της Γκεστάπο. Εκεί πραγματοποιήθηκε η ¨διαλογή¨ τους ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους. Όσα κρίθηκαν ότι είχαν χαρακτήρα και χαρακτηριστικά «Αρείου» στάλθηκαν στη Γερμανία για να υιοθετηθούν από γερμανικές οικογένειες των Ες-Ες. Τα υπόλοιπα 82 παιδιά του Lidice μαζί με 11 παιδιά από το χωριό Ležáky στάλθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Chełmno (Πολωνία), για να ανατραφούν σύμφωνα με εντολή του Χίτλερ «με άλλους τρόπους», όπου και δολοφονήθηκαν με δηλητηριώδη αέρια.

1 σχόλιο:

  1. ΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ & ΕΑΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΟΤΕ
    ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ.
    ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΩΡΙΜΑΖΕΙ Η ΑΡΙΑ ΦΥΛΗ
    ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ 2 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ?
    Ο ΤΡΙΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ -----ΛΟΓΩ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή