Σελίδες

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Κάκτος Saguaro: Μια ¨φωλιά¨ γεμάτη ζωή.


Ο κάκτος Saguaro συναντάται στην έρημο του Μεξικού και στην Αριζόνα. Τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν να ξεχωρίζει ότι το ύψος του μπορεί να φτάσει έως και τα 16 μ. και η μεγάλη ανθεκτικότητά του σε δύσκολες συνθήκες. Ο λόγος για τον κάκτο Saguaro Cactus που η μέση διάρκεια ζωής του είναι 85 έτη αν και υπάρχουν περιπτώσεις που φτάνει τα 200 έτη. Στο Εθνικό Πάρκο Saguaro της Αριζόνας στην έρημο Sonora, υπάρχουν κάκτοι ηλικίας 220 ετών και ύψους 16 μ



Ο Saguaro Cactus αποτελεί τόπο κατοικίας πουλιών και εντόμων. Στον κάκτο δημιουργούν τις φωλιές τους κολίμβρια, δρυοκολάπτες, έντομα, ερπετά. Η προτίμηση που δείχνουν τα ζώα στον συγκεκριμένο κάκτο ως τόπο κατοικίας, οφείλεται στην ασφάλεια που παρέχουν τα αγκάθια του καθώς και στην τροφή που τους εξασφαλίζει (χυμοί, άνθη, καρποί). Τα πουλιά δημιουργούν ανοίγματα στον κορμό του κάκτου και δημιουργούν εκεί τη φωλιά τους. 



Κάθε φορά που βρέχει ο κάκτος απορροφά τον νερό της βροχής και το αποθηκεύει στον κορμό του. Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με σπόρο και η ανάπτυξή του είναι αργή.




Όταν φτάσει στην ηλικία των 40 ετών περίπου και σε ύψος τα 2,5 μ. εμφανίζονται τα πρώτα του άνθη που ανθίζουν στο διάστημα Μάιο-Ιούνιο, λίγο πριν την εποχή των βροχών. Ανθίζουν  περίπου 2 ώρες μετά τη δύση του ήλιου και παραμένουν ανοιχτά μέχρι το μεσημέρι της επόμενης ημέρας.  Έχουν μήκος 8-12 εκ. και το χρώμα τους είναι λευκό και κρεμ. 







Τα πρώτα του κλαδιά εμφανίζονται σε ηλικία 65 ετών και σε 6 μ. ύψος. Το πάχος του κορμού κυμαίνεται μεταξύ 30-70 εκ.


Οι καρποί του Saguaro, αφού ωριμάσουν, έχουν εξωτερικά και εσωτερικά κόκκινο χρώμα. Περιέχουν μεγάλο αριθμό μαύρων σπόρων (έως 4.000). 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου