Σελίδες

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Περίεργα φρούτα: Mangosteen.


Το φρούτο Mangosteen
(Garcinia mangostana)
 
ευδοκιμεί στην Ινδονησία. Είναι φρούτο χυμώδες και  πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Η γεύση του μοιάζει με αυτή του ροδάκινου. Έχει φλούδα σκληρή με πικρή γεύση που δεν είναι βρώσιμη. Από την φλούδα οι ντόπιοι φτιάχνουν τσάι για θεραπευτικούς σκοπούς. Όταν ωριμάσει (Νοέμβρη-Δεκέβμρη) έχει εξωτερικά βαθύ κόκκινο-μοβ χρώμα, ενώ εσωτερικά είναι λευκό. Η υπερκατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της οξύτητας του αίματος.



Το δέντρο που το φέρει είναι πολύ  ευαίσθητο στις κλιματολογικές συνθήκες. Δεν αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες κάτω των 4 °C και πάνω των 38 °C.  Για πρώτη φορά δίνει καρπούς όταν έχει φτάσει σε ηλικία 7-9 ετών. Τα περισσότερα φρούτα τα δίνει στην ηλικία των 10-20 ετών. Ένα μεγάλο δέντρο μπορεί να δώσει μέχρι 500 φρούτα. Το ύψος του κυμαίνεται μεταξύ 7-25 μ. και ηλικιακά μπορεί να ξεπεράσει τα 100 έτη. 


2 σχόλια:

  1. Γεια σας. Είμαστε σε ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι, αυτό το περίεργο φρούτο Mangosteen Ίδη κυκλοφορεί στην Ελλάδα σε μορφή χυμού με την εμπορική ονομασία XanGo Reserve. Για να μάθετε περισσότερα για αυτό το μαγικό φρούτο, μπορείτε να επισκεφτείτε και τις θεραπευτικές ιδιότητες στις ιστοσελίδες www.pubmed.gov Η Παγκόσμια Επιστημονική Ιατρική Βιβλιοθήκη. (Και στη συνέχεια Πληκτρολογήστε στο πλαίσιο αναζήτησης "mangos”): Και θα δείτε πολλά άρθρα και έρευνες. & www.xango.com και περισσότερες πληροφορίες 6973218495 nlitsakos@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
    ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

    TI EINAI;

    Τα αντιοξειδωτικά είναι μια ομάδα διαφορετικών ουσιών που έχουν ως αποστολή να ουδετεροποιούν τη δράση των ελεύθερων ριζών, μορίων που δημιουργούνται στον οργανισμό σαν αποτέλεσμα των διαδικασιών της οξείδωσης.
    Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται στο σώμα μας συνέχεια καθώς υπολογίζεται ότι 1-3% του οξυγόνου που αναπνέουμε μετατρέπεται σε λεύθερες ρίζες ποσοστό που αυξάνεται με το κάπνισμα, το στρες και άλλες κακές συνήθειες. Αποτέλεσμα της αύξησης αυτών των ελεύθερων ριζών (σε μικρές ποσότητες δεν βλάπτουν αντίθετα αποτελούν μέσο άμυνας για εισβολή μικροοργανισμών) είναι οι ρυτίδες, η απώλεια οστικής μάζας και γενικά η γήρανση, η δημιουργία μεταλλάξεων στο DNA και άλλα εκφυλιστικά φαινόμενα που γίνονται πιο εμφανή με την πάροδο τοπυ χρόνου.

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
    ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
    Οι βιταμίνες με σημαντική αντιοξειδωτική δράση είναι κυρίως η Ε, η C και η β-καροτίνη (πρόδρομος της βιταμίνης Α).
    ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ Η ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ
    Πρόκειται για ουσίες (πάνω 40000) που υπάρχουν μόνο στα φυτά και αποτελούν τμήμα των αμυντικών μηχανισμών τους, καθώς προσφέρουν ανοσία απέναντι σε μύκητες, έντομα και άλλους επιβλαβείς οργανισμούς. Φλαβονοειδή υπάρχουν σε κάθε φυτό, αλλά οι υψηλότερες συγκεντρώσεις παρατηρούνται στα φρούτα και κυρίως στο εξωτερικό τους περίβλημα, δηλαδή στη φλούδα. Τα μήλα, τα σταφύλια και τα πορτοκάλια έχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις φλαβονοειδών. Από τα λαχανικά, τα μπρόκολα και τα κρεμμύδια αποτελούν σημαντικές πηγές, ενώ η σόγια περιέχει ισοφλαβίνη, ένα είδος φλαβονοειδούς, το οποίο λειτουργεί ως οιστρογόνο και έχει χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική μέθοδος ορμονοθεραπειών σε γυναίκες. Ορισμένα φυτικά φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως εκχύλισμα από ιτιά ή γκίγκο, που χρησιμοποιούνται ως καταπραϋντικά για τον πόνο, περιέχουν φλαβονοειδή. Επίσης, η σοκολάτα περιέχει ισοκατεχίνη (είδος φλαβονοειδών), αλλά απαιτείται προσοχή, καθώς βλάπτει σημαντικά την υγιεινή των δοντιών, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.
    Χημικά αποτελούνται από οργανικούς δακτυλίους που συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς οξυγόνου-υδρογόνου. Οι δακτύλιοι αυτοί ονομάζονται φαινόλες, γι΄ αυτό και ορισμένοι ερευνητές τα αναφέρουν ως πολυφαινόλες, όπως η τανίνη που περιέχεται στο κόκκινο κρασί. Η κατεχίνη που ανιχνεύεται στο τσάι συχνά κατηγοριοποιείται στις πολυφαινόλες, ενώ άλλες φορές αναφέρεται ως υπόταξη των φλαβονοειδών.


    Ανάλογα του βαθμού οξείδωσης του πυρανικού τους δακτυλίου διαιρούνται σε κατηγορίες:
    1. ανθοκυάνες
    2. φλαβόνες, φλαβονόλες, και τα διμερή τους, φλαβανόνες, ισοφλαβόνες, ισοφλαβανόλες, ξανθόνες.
    3. Φλαβάνες, φλαβαν-3- όλες, φλαβαν-3,4-διόλες, χαλκόνες, διϋδροχαλκόνες, κατεχίνες.
    4. αουρόνες
    Τροφές που περιέχουν φλαβονοειδή
    Κρεμμύδι = κερκετίνη
    Μπρόκολο = κερκετίνη, ισοφλαβονη
    Μήλα= κερκετίνη, κατεχίνες
    Κόκκινα σταφύλια = κερκετίνη, τανινη
    Λάχανο = κερκετίνη
    Δημητριακά = κερκετίνη
    Σόγια = Ισοφλαβόνη
    Κουνουπίδι = Ισοφλαβόνη
    Φράουλες = Ισοφλαβόνη
    Σοκολάτα = ισοκατεχίνη
    Κόκκινο κρασί = κατεχίνες, ρεσβερατρόλη
    Πράσινο τσάι = κατεχίνες
    Χόρτα = κερκετίνη


    *Υπάρχουν τρόφιμα που, αν καταναλώνονται συχνά ευνοούν την αύξηση των ελεύθερων ριζών όπως τα αλλαντικά, κόκκινα κρέατα που είναι άφθονα σε ζωικά λίπη, καρυκεύματα, γλυκά, τυριά ιδίως τα ωριμασμένα και αλκοολούχα ποτά.

    ** Καλή διατροφή με πολύ στρες, κάπνισμα και ξενύχτι παίρνει πίσω ότι κερδίζετε με την πρόσληψη αντιοξειδωτικών στη διατροφή.
    Πηγή http://anticancer-diet.blogspot.gr/2011/04/blog-post_7123.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή