Σελίδες

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Η ροζ λίμνη, Lac Rose



Η λίμνη Lac Retba ή Lac Rose είναι μια αλμυρή λίμνη και βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ. από τη πρωτεύουσα της Σενεγάλης,  Ντακάρ. 




Έχει έκταση 3 τ. χλμ. Το όνομά της προέκυψε από το ροζ χρώμα των νερών της, που οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητα της λίμνης σε κυανοβακτήρια (Dunaliella salina). Τα βακτήρια αυτά παράγουν ένα κόκκινο χρώμα, που απορροφά την ενέργεια του ήλιου και έτσι το νερό γίνεται ροζ. Εντονότερο γίνεται το χρώμα της σε περιόδους ανομβρίας, όταν τα νερά της λιγοστεύουν.


Ένα άλλο χαρακτηριστικό της λίμνης είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε αλάτι που ανέρχεται σε 40% και που κάνει την κολύμβηση σχεδόν αδύνατη. Οι κολυμβητές ξαπλώνουν στο νερό και επιπλέουν με ευκολία, καθώς το αλάτι τους κρατά στην επιφάνεια. Στην μεγάλη αλατότητα οφείλεται άλλωστε και η ύπαρξη των κυανοβακτηρίων στη λίμνη.



Η Lac Rose είναι όμως κυρίως ένας τόπος σκληρής δουλειάς για τους ντόπιους, που ασχολούνται με τη συλλογή του αλατιού. Πολλοί από αυτούς εργάζονται 6-7 ώρες την ημέρα σε αυτήν. Οι εργάτες πριν ξεκινήσουν τη δουλειά τους, αλείφονται με βούτυρο ώστε να προστατέψουν το δέρμα τους από το αλάτι. Το αλάτι που συλλέγεται υφίσταται ειδική επεξεργασία και πωλείται στην αγορά. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου