Σελίδες

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Chefchaouen, η μπλε πόλη του Μαρόκο.



Στο Μαρόκο βρίσκεται η πόλη Chefchaouen, με περίπου 40.000 κατοίκους. Την πόλη ίδρυσαν το 1471 Μαυριτανοί εξόριστοι από την Ισπανία ως φρούριο για την απόκρουση των Πορτογάλων στο βόρειο Μαρόκο. Κατά την ίδρυση της πόλης στην περιοχή ζούσε μόνο ένας μικρός πληθυσμός Βερβέρων. Ο πληθυσμός της πόλης ενισχύθηκε σημαντικά το 1492 από εξόριστους Μουσουλμάνους και Εβραίους της Ισπανίας. 
Η ονομασία της πόλης σχετίζεται με το σχήμα των δύο βουνοκορφών που είναι ορατές από την πόλη και μοιάζουν με κέρατα κατσίκας και σημαίνει ¨κοίταξε τα κέρατα¨. Μέχρι το 1956, όταν το Μαρόκο απέκτησε την ανεξαρτησία του, η πόλη ήταν υπό ισπανική κατοχή. Για πολλούς αιώνες η Chefchaouen ήταν ιερή πόλη και απαγορευόταν σε ξένους να την επισκεφτούν με απειλή την ποινή του θανάτου. 


Η πόλη είναι γνωστή για τα μπλε σπίτια και σοκάκια της, κάτι που οφείλεται σε μια εβραϊκή παράδοση σύμφωνα με την οποία βλέποντας το μπλε χρώμα θα σκέφτονται τον γαλάζιο ουρανό και τον Θεό στον παράδεισο. Κατ΄ όλους το μπλε χρώμα προστατεύει από το ¨κακό μάτι¨. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου