Σελίδες

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ο υποθαλάσσιος ποταμός της Μαύρης Θάλασσας.


Επιστήμονες ανακάλυψαν το 2010 υποθαλάσσιο ποταμό που ρέει κατά μήκος του βυθού της Μαύρης Θάλασσας. Αποτελεί το μοναδικό ενεργό υποθαλάσσιο ποταμό που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Υπολογίζεται ότι αν βρισκόταν στην επιφάνεια της Γης θα αποτελούσε τον 6ο μεγαλύτερο ποταμό στον κόσμο από άποψη όγκου νερού που μεταφέρει. Ο υποθαλάσσιος ποταμός βρίσκεται σε κάποια σημεία σε 115 μ. βάθος. Έχει κοίτη, παραποτάμους ακόμη και  ορμητικούς καταρράκτες.

Εικόνα 3-D που δείχνει την είσοδο του ποταμού στη Μαύρη Θάλασσα από το Στενό του Βοσπόρου.  


Το ποτάμι φτάνει μέχρι τα 35 μ. βάθος, μήκος 60 χλμ. και πλάτος περίπου 800 μ. Η ταχύτητα του νερού ανέρχεται στα 6,5 χλμ. την ώρα. Κάθε δευτερόλεπτο ρέουν 22.000 κ.μ. νερού (10 φορές περισσότερο από το Ρήνο, το μεγαλύτερο ποτάμι της Ευρώπης).


Το νερό του ποταμού είναι ιδιαίτερα αλμυρό, αντίθετα με τη Μαύρη Θάλασσα που έχει νερά με μικρότερη περιεκτικότητα σε αλάτι.  Αυτή είναι και η αιτία δημιουργίας του ποταμού. Εξαιτίας αυτής της διαφοράς αλατότητας το πιο πυκνό νερό της Μεσογείου ρέει συνεχώς σαν ένα ποτάμι κατά μήκος του βυθού της Μαύρης Θάλασσας, σκάβοντας ένα κανάλι με όχθες. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου