Σελίδες

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Το ¨Κύπελλο του Νέστορα¨ των Πιθηκουσσών.


Το «Κύπελλο του Νέστορα» των Πιθηκουσσών βρέθηκε το 1954 στην αρχαία ελληνική αποικία Πιθηκούσσες, που βρίσκεται στο νησί  Ίσκια (Ischia) στην Τυρρηνική θάλασσα, στον κόλπο της Νάπολης (Ιταλία) . 



Οι Πιθηκούσσες αποτέλεσε μία από τις πρώτες ελληνικές αποικίες στη Δύση, περίπου το 770 π.Χ. Υπήρξε μια μεικτή αποικία (μεικτές αποικίες = αποικίες που ιδρύθηκαν από κατοίκους διαφορετικών ελληνικών πόλεων) που ιδρύθηκε από κατοίκους των ευβοϊκών πόλεων της Ερέτρειας και της Χαλκίδας.


Πρόκειται για πήλινη κούπα (κοτύλη), που χρονολογείται περίπου το 750-700 π.Χ. (Γεωμετρικοί χρόνοι) και τόπος κατασκευής της θεωρείται η Ρόδος. Η κούπα βρέθηκε, μεταξύ των προσφορών, στον τάφο ενός 12 -14 χρονου αγοριού. Έχει ύψος 10,3 εκ., διάμετρο 15,1 εκ. και το ύψος της βάσης του ανέρχεται στα 5,5 εκ.  


Στα πλευρά της φέρει επιγραφή τριών γραμμών που είναι μεταγενέστερη της κατασκευή της.



Νέστορος [εμ] εποτ[ον] ποτήριο[ν]·
ς δ’ ν τοδε π[ίησι] ποτηρί[ου] ατίκα κνον
μερ[ος αρ]ήσει καλλιστ[εφάν]ου φροδίτης. 

«Είμαι το καλόπιοτο ποτήρι του Νέστωρα
Όποιος, λοιπόν, πιει από το ποτήρι αυτό αμέσως θα τον κυριεύσει
Ο πόθος της ομορφοστεφανωμένης Αφροδίτης»



Η επιγραφή, που έχει φορά από αριστερά προς τα δεξιά, αποτελεί έναν από τα παλαιότερα δείγματα γραφής του ελληνικού αλφαβήτου και χρονολογείται μεταξύ 740-720 π.Χ. Τα γράμματα που χρησιμοποιούνται διαφέρουν ήδη αρκετά από το φοινικικό αλφάβητο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η υιοθέτηση του φοινικικού αλφαβήτου πρέπει να έχει γίνει χρονικά αρκετά νωρίτερα.
Σήμερα η κούπα φυλάσσεται στο μουσείο Museo Archeologico di Pitecusa στην  Ίσκια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου