Σελίδες

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Κεφάλαιο 4: Οι Κλέφτες και οι Αρματολοί.


Τι θα μάθουμε: 
  • Για τον Κορκόδειλο Κλαδά.
  • Για τους Κλέφτες και τους Αρματολούς.



Ενώ οι Οθωμανοί Τούρκοι συνέχιζαν τις κατακτήσεις στα Βαλκάνια, είχαν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν διάφορες εξεγέρσεις των Ελλήνων που συνέχιζαν την παράδοση των πολεμιστών του Βυζαντίου.

Ο σημαντικότερος από τους πολεμιστές ήταν ο Κροκόδειλος Κλαδάς με έδρα του τη Μάνη. Η Μάνη αποτελούσε μια από τις ελάχιστες περιοχές που δεν υποτάχθηκαν στους Τούρκους. Οι Μανιάτες ήταν ορεσίβιοι* και σύμφωνα με περιγραφή Γάλλου περιηγητή* «αγρυπνούν νύχτα μέρα για να διατηρήσουν την ελευθερία τους και δεν εννοούν να αναγνωρίσουν κανένα ηγεμόνα επί της γης».

Οικόσημο της οικογένειας Κλαδά.

Σύμβολο της αντίστασης των υπόδουλων ενάντια στους Τούρκους κατακτητές αποτέλεσαν οι Κλέφτες, που ήταν ένοπλες ομάδες Ελλήνων. Ζούσαν στην ύπαιθρο και είχαν τα λημέρια* τους σε δύσβατα μέρη. Κάθε ομάδα κλεφτών είχε τον αρχηγό της, τον καπετάνιο, και το δικό της μπαϊράκι*.



Για να αντιμετωπίσουν τους κλέφτες οι Τούρκοι δημιούργησαν ένοπλα τμήματα Ελλήνων, τους αρματολούς. Παρόλο που αποτελούσαν βοηθητικά στρατιωτικά τμήματα των Τούρκων συχνά οι Αρματολοί συνεργάζονταν με τους κλέφτες. Κατά τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν συχνό το φαινόμενο οι αρματολοί να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και να προσχωρούν στις τάξεις των κλεφτών.


Φημισμένοι αρματολοί ήταν ο Γεώργιος Ανδρίτζος, ο Κατσαντώνης στη Ρούμελη, ο Νικοτσάρας στον Όλυμπο, οι Σουλιώτες Γεώργιος Μπότσαρης και Λάμπρος Τζαβέλλας. Αρκετοί από τους γιους, τους συγγενείς ή τα πρωτοπαλίκαρά τους συμμετείχαν στη Μεγάλη Επανάσταση του 1821.

*ορεσίβιος:
αυτός που κατοικεί στα βουνά.
*περιηγητής:
Έτσι αποκαλούνταν παλιότερα όσοι ταξίδευαν. Αρκετοί περιηγητές κατέγραψαν τις εντυπώσεις από τα ταξίδια τους. Πολλοί ευρωπαίοι περιηγητές ταξίδεψαν στον ελληνικό χώρο και γενικότερα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατή την Τουρκοκρατία και συνέγραψαν βιβλία με τις εντυπώσεις τους, τα οποία αποτελούν σημαντικές ιστορικές μαρτυρίες.
*λημέρι:
το κρησφύγετο των Κλεφτών και των Αρματολών την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
*μπαϊράκι:
λάβαρο, σημαία (από την τουρκική λέξη bayrak). 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου