Σελίδες

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Η Γενοκτονία των Ποντίων (1914-1924)



Λέγοντας Γενοκτονία εννοούμε το έγκλημα που γίνεται για να εξοντωθεί μια ομάδα ανθρώπων που ανήκουν στο ίδιο έθνος, φυλή ή θρησκεία.
Στις 19 Μαΐου τιμάμε τη Γενοκτονία των Ποντίων τους οποίους σφαγίασαν και εκτόπισαν από την περιοχή του Πόντου οι Τούρκοι. Υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν 213.000-368.000 Πόντιοι
Η Βουλή των Ελλήνων ανακήρυξε την 19η Μαΐου ως ¨Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία  των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο¨. Αυτό έγινε στις 24 Φεβρουαρίου 1994. Η Γενοκτονία των Ποντίων έχει αναγνωριστεί επίσης από την Αυστραλία.


Το κράτος των Ελλήνων του Πόντου, η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, διατηρήθηκε για 257 χρόνια μέχρι το 1461 όταν το κατέκτησαν οι Τούρκοι. Από τότε αρχίζουν για τους Πόντιους τα βάσανα και οι διωγμοί. 

Κάνε κλικ εδώ για να διαβάσεις περισσότερα…


Κλειώ Χ., Ταμάρα Π.,Ελισάβετ Π.,  Κατερίνα Χ.,
Γιώργος Σ., Μαρία Σ., (ΣΤ3΄)
Μελίνα Ατ., Αγγελική Γ., Αλέξης Κ. (Ε1΄)

2 σχόλια:

  1. H Eλληνική ιστορία έχει πολλές πικρές στιγμές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαφωνώ εντελώς με το συγκεκριμένο άρθρο. Είναι όμως μια άποψη, γι΄ αυτό και δημοσιεύτηκε.
    Καλό και σωστό όμως θα ήταν το παραπάνω σχόλιο να έχει Ονοματεπώνυμο... και όχι να είναι ¨αγνώστου ποιητή¨... ¨Ανώνυμου¨.
    Οι διαφορετικές απόψεις δεν είναι ντροπή. Αλλά αν θέλω να με πάρουν στα σοβαρά τις υπογράφω κιόλας. (Δε μιλάμε για το άρθρο όπως είναι φανερό αλλά για την ανάρτηση του ως σχολίου).
    Πολλά είναι τα σημεία με τα οποία διαφωνώ στο παραπάνω σχόλιο. Θα σταθώ μόνο σε ένα.
    Στο σχόλιο αναφέρεται: ¨μετεξελίχθηκε βεβαίως σε μαζική εθνοκάθαρση, απολύτως κατακριτέα αλλά και διακριτή από μια «γενοκτονία», που θα προϋπέθετε «άμεσο δόλο εξόντωσης μέχρις ενός», πράγμα αναπόδεικτο¨.
    Μήπως ο ¨Ανώνυμος¨ δεν έκανε τον κόπο να πατήσει τον υπερσύνδεσμο που υπάρχει για να διαβάσει ολόκληρο το άρθρο;
    Γιατί αν το έκανε θα διάβαζε ότι:
    ...Χαρακτηριστικές είναι οι μαρτυρίες που προέρχονται από δύο αξιωματούχους των Νεότουρκων του Σακίρ Μπεχαεντίν και του δρ. Ναζίμ. Ο πρώτος λέει: "Τα έθνη που απόμειναν από παλιά στην Αυτοκρατορία μας μοιάζουν με ξένα και βλαβερά χόρτα και πρέπει να ξεριζωθούν. Να ξεκαθαρίσουμε τη γη μας." και ο δεύτερος συμπληρώνει "Εκτός των Τούρκων όλα τα άλλα στοιχεία να εξοντωθούν, άσχετα σε ποια θρησκεία ή πίστη ανήκουν. Αυτή η χώρα πρέπει να καθαρίσει από τα ξένα στοιχεία. Οι Τούρκοι πρέπει να κάνουν την εκκαθάριση".
    Εάν οι παραπάνω δηλώσεις στελεχών των Νεότουρκων δεν αποτελούν «άμεσο δόλο εξόντωσης μέχρις ενός»... τι θα μπορούσε να αποτελέσει τεκμήριο; Η πραγματική εξόντωση μέχρι ενός;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή