Σελίδες

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Το πιπιλόδεντρο (Pacifier Tree - Schnullerbaum)


Το πιπιλόδεντρο ως  έθιμο ξεκίνησε από τη Δανία, υιοθετήθηκε  όμως και σε άλλες  χώρες όπως είναι η  Γερμανία. Αποτελεί έναν τρόπο να αποχωριστεί πιο εύκολα το παιδί την πιπίλα του. Μπορεί να πρόκειται είτε για ένα κανονικό δέντρο είτε για κάποια ειδική κατασκευή που το συμβολίζει και στήνεται σε κάποιο πάρκο ή σε κλειστό χώρο.

Το παλιότερο πιπιλόδεντρο βρίσκεται στο νησί της Δανίας Thurø από το 1920
Σε πολλά πάρκα της Δανίας και της Γερμανίας υπάρχουν δέντρα με ειδική σήμανση ότι επιτελούν αυτό το σκοπό. 



Στη Γερμανία πιπιλόδεντρα έχουν στηθεί σε παιδικές κλινικές όπως στη Δρέσδη, στη Φρανκφούρτη και τη Βρέμη καθώς και σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και οδοντιατρεία. 


Η τελετή αποχωρισμού από την αγαπημένη πιπίλα λαμβάνει χώρα σε ηλικία 3 ετών.






Η φιλοσοφία του πιπιλόδεντρου βασίζεται στο ότι το παιδί εναποθέτει την αγαπημένη του πιπίλα σε ένα δημόσιο χώρο όπου μπορεί να την επισκεφτεί και την ίδια στιγμή βλέπει ότι το ίδιο κάνουν και άλλοι συνομήλικοί του.


Παράλληλα γράφει και ένα μήνυμα που αναρτάται στο δέντρο. Ως αντάλλαγμα του αποχωρισμού η καλή νεράιδα φέρνει ένα δώρο στα παιδιά.



Αγαπητές πιπίλες,

Σας ευχαριστώ που μου δώσατε ανακούφιση και ηρεμία τα τελευταία τρία χρόνια. Αλλά τώρα είμαι ένα μεγάλο αγόρι και ξεκινάω το νηπιαγωγείο. Έτσι, τώρα θα σας χρησιμοποιώ πλέον παιδιά, αλλά θα έρχομαι να σας επισκέπτομαι.

Με εκτίμηση,
Kristoffer



Αγαπητοί Πιπιλονεραϊδα, 

Είμαι 4 ετών και δε χρειάζομαι πλέον πιπίλα. Σε παρακαλώ να προσέχει καλά τις πιπίλες μου. 

Η δικιά σου 
Καρολίνα

2 σχόλια: