Σελίδες

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Δόθηκε στην κυκλοφορία η μακρύτερη θαλάσσια γέφυρα στον κόσμο!!!



Το μήκος της είναι σχεδόν όσο ένας κλασσικός μαραθώνιος δρόμος, δηλαδή 41,58 χιλιόμετρα περίπου, οπότε αυτή τη γέφυρα, δεν βολεύει να την περάσει κανείς με τα πόδια. Ενώνει ένα λιμάνι, το Qingdao, με ένα νησί, το Huangdao που βρίσκονται στην βορειοανατολική Κίνα και το όνομά της είναι, η γέφυρα Jiaozhou


Για να ολοκληρωθεί η κατασκευή της χρειάστηκαν 4 ολόκληρα χρόνια. Δύο ομάδες συνεργείων είχαν αρχίσει από τις δύο όχθες ταυτόχρονα κατασκευάζοντας σταδιακά την γέφυρα και τους 5000 πυλώνες, πάνω στους οποίους στηρίζεται. Ο project manager στις 22 Δεκεμβρίου 2010, την ημέρα που «συναντήθηκαν» τα δύο άκρα της κατασκευής, δήλωσε πως «τα μοντέλα των υπολογιστών είναι εξαιρετικά ακριβή, αλλά όσο να’ναι νιώθει κανείς μία ανακούφιση όταν βλέπει στην πράξη πως τα δύο άκρα της γέφυρας ενώνονται χωρίς απόκλιση». Θα τον αδικούσε κανείς;
Ας δούμε όμως μερικά συγκριτικά μεγέθη: Το μήκος της γέφυρας Jiaozhou είναι κατά 3 μίλια μεγαλύτερο από την γέφυρα στην Λουιζιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών που κρατούσε μέχρι προχθές το ρεκόρ της μεγαλύτερης γέφυρας σε μήκος. Είναι περίπου 19 φορές η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου και το κόστος της έφτασε περίπου τα 2.3 δισεκατομμύρια δολάρια. Μαζί με την γέφυρα, την Πέμπτη δόθηκε στην κυκλοφορία και ένα υποθαλάσσιο τούνελ που ενώνει τις δύο περιοχές, μήκους 9,5 χιλιομέτρων.


 Και οι δύο εγκαταστάσεις, 
εξοικονομούν στους κατοίκους της περιοχής περίπου 30 λεπτά οδήγησης, καθώς είναι πολλοί εκείνοι που αναγκάζονται καθημερινά να διανύουν την απόσταση μεταξύ των δύο περιοχών, λόγω της εργασίας τους.


H διπλή γέφυρα, με τις συνολικά 8 λωρίδες κυκλοφορίας, θα μπορεί να καυχιέται πως είναι η μακρύτερη γέφυρα στον κόσμο μέχρι το 2016, όταν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της γέφυρας που θα κατασκευαστεί για να ενώσει την επαρχία Guangdongμε το Hong Kong και τα Macau που θα έχει μήκος 48 χιλιόμετρα, αναμένεται να κοστίσει περί τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια και θα είναι κατασκευασμένη να αντέχει σεισμούς έως και 8 ρίχτερ. Εντυπωσιαστήκατε αρκετά; Εμείς σίγουρα ναι!








Πηγές: dailymail.co.uk, china daily

3 σχόλια: