Σελίδες

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γκρέκο)


Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γνωστός ως
Ελ Γκρέκο γεννήθηκε το 1541 και πέθανε στις
 7 Απριλίου 1614
. Ήταν Έλληνας, γεννημένος στην Κρήτη, ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της Ισπανικής Αναγέννησης. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την Ελλάδα. 


Άρχισε να δημιουργεί ως αγιογράφος στην Κρήτη, που αποτελούσε τα χρόνια εκείνα μέρος της βενετικής επικράτειας.  Σε ηλικία 27 ετών ταξίδεψε στη Βενετία και έγινε μαθητές του Τισιανού (σπουδαίου Ιταλού ζωγράφου). Στη συνέχεια μετακόμισε στη Ρώμη (1570), όπου ήρθε σε επαφή με το έργο του Μιχαήλ Αγγέλου (ιταλός ζωγράφος), του οποίου τα έργα δεν συμπάθησε και σχολίασε αρνητικά. 


Το 1577 μετακόμισε στην Ισπανία και συγκεκριμένα στο Τολέδο (μία από τις μεγαλύτερες τότε πόλεις της Ευρώπης με 62.000 το 1571), όπου και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του. 


Στην Ισπανία χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο
«Ελ Γκρέκο» (ο Έλληνας) με το οποίο και γίνεται γνωστός παγκοσμίως.  Στο Τολέδο δημιουργεί ορισμένα από τα πιο γνωστά του έργα και καθιερώνεται ως ζωγράφος. Το 1578 αποκτά γιο με τη Χερόνιμα δε λας Κουέμπας. Το παιδί ονομάζεται Χόρχε και μεγαλώνει έχοντας μοναδικό γονέα το Δομήνικο, αφού η μητέρα του πεθαίνει μετά  τη γέννησή του. 


Γίνεται επίσημα πολίτης του Τολέδο το 1600. Για το έργο του ¨Προσωπογραφία του Καρδινάλιου¨ (περίπου. 1600, Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης), οδηγήθηκε στην Ιερά Εξέταση, μιας και ζωγράφισε τον ιερωμένο να φοράει γυαλιά!!! 


Απεβίωσε στις 7 Απριλίου 1614. Το έργο του δέχτηκε αρχικά μεγάλο αριθμό αρνητικών κριτικών επειδή ήταν Έλληνας και όχι Ισπανός. Τελικά με βάση την πολιτογράφιση του το 1600 θεωρήθηκε Ισπανός και ξαφνικά τα αρνητικά σχόλια μεταβλήθηκαν σε θετικά. Στην απογραφή που συνέταξε ο γιος του μετά το θάνατο του αναφέρονταν 143 πίνακες, 45 γύψινα ή πήλινα προπλάσματα, 180 σχέδια και 200 χαρακτικά έργα.

 

1 σχόλιο:

  1. ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΘΑΥΜΑΣΕΙΣ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΗΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ: ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή