Σελίδες

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Τα χαρακτηριστικά των ζώων / Μπουλντόγκ


Γαλλικό μπουλντόγκ


Ράτσα: Γαλλικό Μπουλντόγκ.

Προέλευση: Γαλλία.

Ιστορία: Αυτό το Μπουλντόγκ κατάγεται από το Αγγλικό, το οποίο οι βρετανοί εκτροφείς αφού εξήγαγαν στη Γαλλία, διασταυρώθηκε με άλλες ράτσες "toy" (Νανόσωμα ή συντροφιάς / Toy ή companion group)  της Ευρώπης δημιουργώντας έτσι αυτή τη ράτσα που έγινε πολύ αγαπητή στους αριστοκρατικούς κύκλους του Παρισιού και της Γαλλίας του 19ου αιώνα.



Περιγραφή: Είναι ένα μικρόσωμο, γεροδεμένο σκυλί που έχει ύψος από 37 μέχρι 39 εκ. και το βάρος του κυμαίνεται από 7,5 έως 14 κιλά. Το κεφάλι είναι δυνατό και τετράγωνο, τα μάτια μεγάλα, τα αυτιά “νυχτερίδας” (πλατιά στη βάση με στρογγυλεμένες άκρες) και η μύτη κοντή με πλατιά ρουθούνια. Το τρίχωμά του είναι κοντό, λείο και γυαλιστερό. Στα χρώματα μπορεί να είναι λευκό, να έχει ρίγες, να έχει το λευκό σαν βασικό χρώμα με σημάδια άλλου χρώματος, να είναι κόκκινο ή κίτρινο με σημάδια και ραβδώσεις.
Χαρακτήρας: Αν και η όψη του το κάνει να φαίνεται μοχθηρό εντούτοις, είναι πολύ φιλικό. Αγαπά τον ιδιοκτήτη και την οικογένεια. Δεν γαβγίζει συχνά και ποτέ χωρίς λόγο. Είναι πιστό, κοινωνικό και υπομονετικό σκυλί.


Τι πρέπει να γνωρίζεται πριν την απόκτηση γαλλικού μπουλντόγκ: Είναι σκύλος συντροφιάς και μπορεί να ζήσει σε διαμέρισμα. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη άσκηση και το φαγητό του είναι μέτριας ποσότητας. Δεν μπορεί να ζήσει σε ζεστά κλίματα και χρειάζεται ειδική περιποίηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.




- Βρες τα επίθετα του παραπάνω κειμένου. 
- Συμπλήρωσε την ταυτότητα του γαλλικού μπουλντόγκ που ακολουθεί.











Αγγλικό μπουλντόγκ



Ράτσα: Αγγλικό Μπουλντόγκ.
Καταγωγή: Μεγάλη Βρετανία.
Ιστορία: Το Μπουλντόγκ κατάγεται από το αρχαίο ασιατικό Μαστίφ, σκυλί αγώνων που ήρθε στη Μεγάλη Βρετανία από τους Φοίνικες θαλασσοπόρους. Χρησιμοποιήθηκε για να παλεύει με τον ταύρο, τις αρκούδες και τα λιοντάρια. Όταν οι κυνομαχίες τέθηκαν εκτός νόμου κινδύνευσε με εξαφάνιση αλλά ορισμένοι εκτροφείς, με την επιμονή τους, κατόρθωσαν να επιβιώσει και σήμερα να είναι αγαπημένο οικογενειακό κατοικίδιο.



Περιγραφή: Είναι ένα κοντόχοντρο σκυλί με κοντά και στραβά πόδια, τεράστιο κεφάλι, ίσιο πρόσωπο, με το κάτω σαγόνι να προεξέχει και χαλαρά ζαρωμένο δέρμα. Ζυγίζει από 22 μέχρι 25 κιλά και το ύψος του κυμαίνεται από 30 μέχρι 40 εκ. Το τρίχωμά του είναι πυκνό, ίσιο, κοντό, στιλπνό και λείο. Το χρώμα του τριχώματος μπορεί να είναι λευκό, καφέ με κόκκινες κηλίδες, κόκκινο, φαιοκίτρινο, σκούρο καφέ, ή οποιαδήποτε από αυτά τα χρώματα σε λευκή βάση.
Χαρακτήρας: Παρά την μοχθηρή εμφάνισή του είναι από την φύση του ευγενικό, τρυφερό και στοργικό. Είναι σκληραγωγημένο, θαρραλέο, πολύ καλός σύντροφος για τα παιδιά και δημιουργεί ισχυρό δεσμό με τον ιδιοκτήτη. Έχει ανάγκη την ανθρώπινη επαφή για να είναι ευτυχισμένο. Συνυπάρχει με άλλα κατοικίδια που έχει μεγαλώσει μαζί τους, αλλά μπορεί να εκφοβίσει τα ξένα σκυλιά. Η εκπαίδευσή του πρέπει να γίνεται σε σταθερή βάση, με υπομονή, με συνέπεια και να είμαστε δίκαιοι μαζί του.



Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν την απόκτηση αγγλικού μπουλντόγκ: Το κοντό τρίχωμα χρειάζεται περιστασιακά μόνο βούρτσισμα αλλά το ζαρωμένο του δέρμα χρειάζεται συχνή περιποίηση για να αποφευχθούν δερματικές παθήσεις και το πρόσωπο πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά λόγω υπερβολικών σάλιων. Είναι πολύ κτητικό σε σχέση με την τροφή του και δεν πρέπει να το ταΐζετε παρουσία άλλων σκύλων ή μικρών παιδιών. Μπορεί να παρουσιάσει αναπνευστικά προβλήματα, δερματοπάθειες, χαμηλή όραση και προβλήματα σε ισχία και γόνατα. Δεν αντέχει την κακοκαιρία και υποφέρει από θερμοπληξία εάν δεν το προσέχετε ιδιαίτερα.







Βρες τα επίθετα του παραπάνω κειμένου. 
Συμπλήρωσε την ταυτότητα του αγγλικού μπουλντόγκ που ακολουθεί.









Επίθετα σε -ής, -ιά, -ί: Κάνε κλικ εδώ.

Απλές και επαυξημένες προτάσεις: Κάνε κλικ εδώ.

1 σχόλιο:

  1. πολύ καλη ιδέα με τα σκυλιά να κάνεις και ασκήσεις... μου άρεσε
    και μάλιστα με τα μπουλντόγκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή