Σελίδες

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Νήσος Αναλήψεως (Ascension)


Η Νήσος Αναλήψεως (Ascension Island) είναι νησί που βρίσκεται στο νότιο Ατλαντικό Ωκεανό (απόσταση 1.600 χμ. από τις ακτές της Αφρικής). Ονομάστηκε έτσι επειδή ανακαλύφθηκε την ημέρα της Αναλήψεως του Σωτήρα.

Αποτελεί μέρος του Βρετανικού υπερπόντιου εδάφους της Νήσου Αγίας Ελένη (χρησιμοποιεί τη Σημαία της Ένωσης και εθνόσημο του Ηνωμένου Βασιλείου). Έχει πληθυσμό 885  κατοίκους και έκταση 91 τ.χμ. 


 Το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού αποτελεί έναν έρημο τόπο με ροές λάβας και ηφαιστειακούς κώνους. Στο δυτικό τμήμα υπάρχει ηφαιστειακή κορυφή. Έχουν καταμετρηθεί 44 διακριτοί κρατήρες. 



Στο νησί υπάρχει το Πράσινο Όρος ένα μεγάλο τεχνητό δάσος. Το υψηλότερο σημείο του νησιού βρίσκεται στα 859 μ. Το κλίμα είναι υποτροπικό και ο μέσος όρος θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 20 °C και 31 °C. Βροχοπτώσεις σημειώνονται κατ΄ όλη τη διάρκεια του έτους που γίνονται πιο έντονες τους μήνες Γενάρη-Απρίλη. 



Στο νησί έχει εγκατασταθεί μία από τις τρεις κεραίες που εξασφαλίζουν τη λειτουργία του Συστήματος Παγκόσμιας Θέσης (GPS).



Ανατολικά του νησιού βρίσκεται η  Νήσος του Πτηνού Λοστρόμου (Boatswain Bird Island) όπου έχουν τις φωλιές τους θαλασσοπούλια. Αποτελεί παράδεισο για τα θαλασσοπούλια που ζουν εκεί μακριά από οποιοδήποτε εχθρό τους (αρουραίους, γάτες, άνθρωπος). Όμως και στη Νήσο της Αναλήψεως πλέον εγκαθίστανται θαλασσοπούλια μιας και το 2006, αφού προηγήθηκε  μια επιτυχημένη καμπάνια υπό την Βασιλική Κοινότητα για την Προστασία των Πτηνών, ανακηρύχθηκε ¨ελεύθερο από άγριες γάτες¨. 



Το πιο αξιοσημείωτο ζώο της ενδημικής πανίδας αποτελεί η θαλάσσια χελώνα που από το Νοέμβριο έως το Μάιο γεννάει στις παραλίες του νησιού τα αυγά της.



Για πρώτη φορά το νησί ανακαλύφθηκε στις 25 Μαρτίου 1502 από τον Πορτογάλο εξερευνητή Ζοάο ντα Νόβα (João da Nova). Δεν δόθηκε όμως ιδιαίτερη σημασία στην ανακάλυψή του. Έτσι, ¨ανακαλύφθηκε¨ για δεύτερη φορά στις 20 Μαΐου 1503 από τον επίσης Πορτογάλο θαλασσοπόρο Αλφόνσο ντ’ Αλμπουκέρκ. Σύμφωνα με το εορτολόγιο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας η ημέρα αυτή είναι η ημέρα της Αναλήψεως. Για το λόγο αυτό ο πορτογάλος θαλασσοπόρος έδωσε στο νησί το όνομα Assunção (ημέρα της Αναλήψεως).



Όταν εξορίστηκε ο Ναπολέων το 1815 στη νήσο της Αγίας Ελένης, η νήσος της Αναλήψεως καταλήφθηκε από το βρετανικό ναυτικό ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια των Γάλλων να απελευθερώσουν το Ναπολέντα. Μετά το θάνατο του τελευταίου το νησί χρησιμοποιήθηκε ως ναυτική βάση των Άγγλων. Το νησί χρησιμοποιήθηκε από τους Άγγλους ως βάση κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Φώκλαντ το 1982.



Το 1836 επισκέφτηκε το νησί ο Δαρβίνος ο οποίος ενθουσιάστηκε από αυτό. Έτσι κατέστρωσε με το βιολόγο  Joseph Dalton Hooker ένα σχέδιο ¨ανάπλασης¨ της φτωχής χλωρίδας του νησιού. Το αγγλικό ναυτικό μετέφερε τα επόμενα χρόνια φυτά και δέντρα από την Αγγλία στο νησί με αποτέλεσμα ήδη το 1870 να έχει δημιουργηθεί στο ψηλότερο σημείο του νησιού (Green Mountain) μια πλούσια χλωρίδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου