Κυριακή, 22 Μαΐου 2011

Μακάκος


Macaca fascicularis


Οι  μαϊμούδες μακάκοι (Macaca) είναι γένος μαϊμούδων Έχουν τη μεγαλύτερη εξάπλωση όλων των μαϊμούδων. Ζουν από τη βόρεια Αφρική έως και την Ιαπωνία. Μακάκοι υπάρχουν και στην Ευρώπη, στο Γιβραλτάρ. Σήμερα υπάρχουν είκοσι δύο είδη μακάκων. Κάποια από αυτά δεν έχουν ουρά.

Macaca silenus


Οι μακάκοι περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους στο έδαφος. Ζουν σε ομάδες από 10 έως 100 μαϊμούδων. Στις ομάδες αυτές τα θηλυκά είναι τριπλάσια ή τετραπλάσια από τα αρσενικά.

Macaca leonina
Είναι ζώα παμφάγα, προτιμούν όμως τα φυτά (φύλλα, σπόρους, άνθη, φλοιούς δέντρων, πευκοβελώνες). Τρώνε σπάνια έντομα, όστρακα και αυγά πουλιών.

video

Τα θηλυκά κυοφορούν για 160-170 ημέρες και γεννούν ένα μικρό. Η διάρκεια ζωής τους είναι 15-20 έτη. Όταν βρίσκονται σε αιχμαλωσία (ανθρώπινη φροντίδα) μπορούν να ζήσουν μέχρι 30 χρόνια.




Macaque des celebes (macaca nigra) 1 by NoahworldOfficial

Ευθυμία Α./Αφροδίτη Ξ., Στ1΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου