Σελίδες

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Πλατύποδας (ορνιθόρρυγχος)



Ο πλατύποδας (ορνιθόρρυγχος) είναι ένα μικρό χνουδωτό ζώο της Αυστραλίας. Εμφανίστηκε στη Γη πριν από 15 εκατ. χρόνια. 


Κύριο χαρακτηριστικό του είναι τα πλατιά του πόδια που έχουν μεμβράνη. Το ράμφος του μοιάζει με αυτό της πάπιας και η ουρά του με αυτή του κάστορα. Είναι ζώο αμφίβιο. Περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο νερό. Είναι πολύ καλός κολυμβητής, ενώ στο έδαφος σέρνεται όπως οι σαύρες. Τα θηλυκά γεννούν 2 έως 3 αυγά, που δεν είναι μεγαλύτερα από τα αυγά ενός σπουργιτιού. Θηλάζει τα μικρά του από μικρές οπές της γούνας του από όπου βγαίνει γάλα. 


Τα αρσενικά έχουν κεντριά στα πόδια τους, που βγάζουν δηλητήριο. Το βάρος τους δεν ξεπερνάει το 1,5 μ.
Φτιάχνει υπόγειες φωλιές στις όχθες των λιμνών και των ποταμών. Εκεί περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Όταν βραδιάσει μπαίνει στο νερό. Μπορεί να μείνει κάτω από το νερό για πολλή ώρα χωρίς να πάρει ανάσα.


Τρώει πάρα πολύ. Τα σκουλήκια, οι προνύμφες, οι γυρίνοι και οι γαρίδες αποτελούν την τροφή του. Την τροφή του τη βρίσκει σκάβοντας με το ράμφος του τη λάσπη του βυθού.


Στις αρχές του 20ου αιώνα ο πλατύποδας απειλούνταν με εξαφάνιση. Με νόμο του 1912 αποφασίστηκε η προστασία του και έτσι σώθηκε.


Υπάρχει ένας μύθος των Αβοριγίνων ότι ο πρώτος πλατύποδας γεννήθηκε από θηλυκή πάπια και νεροπόντικα. Στην Αυστραλία υπάρχει στα κέρματα (20 σεντ) και ήταν μία από τις μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίντνεϋ το 2000. 

Νίκος Π., Στ1΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου