Σελίδες

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Βαλκανικοί πόλεμοι

Το 1912 εμφανίζονται στα Βαλκάνια οι Νεότουρκοι. Έτσι οι βαλκανικοί λαοί βρέθηκαν μπροστά σε έναν νέο κίνδυνο, μιας και οι Νεότουρκοι θέλησαν να εκτουρκίσουν τις άλλες εθνότητες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας


Για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο αυτό η Σερβία, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η Ελλάδα συμμάχησαν και κήρυξαν τον πόλεμο στην Τουρκία. Ξεκινάει έτσι στις 4 Οκτωβρίου 1912 ο Α΄ Βαλκανικός πόλεμος.


Ο ελληνικός στρατός ήταν έτοιμος αφού ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος είχε φροντίσει για την καλή οργάνωσή και τον εξοπλισμό του. 




Με αρχηγό τον διάδοχο Κωνσταντίνο ο ελληνικός στρατός κινήθηκε προς δύο κατευθύνσεις: την Ήπειρο και τη Μακεδονία. 



Διέσπασε τις τουρκικές γραμμές στο Σαραντάπορο, ανοίγοντας το δρόμο για τη Δυτική Μακεδονία. 




Νικώντας τους Τούρκους στη μάχη των Γιαννιτσών απελευθερώνεται η Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου 1912.












Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος απελευθερώνει τα Γιάννενα στις 21 Φεβρουαρίου 1913.




Στη Θεσσαλονίκη εγκαταστάθηκε ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄, θέλοντας έτσι να δείξει τη σπουδαιότητα που είχε για την Ελλάδα η πόλη. Λίγους μήνες αργότερα ο βασιλιάς δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη.





Και στη θάλασσα όμως ο ελληνικός στόλος σημείωσε επιτυχίες. Με αρχηγό το ναύαρχο Κουντουριώτη κυριάρχησε στο Αιγαίο, αποτρέποντας τη μεταφορά τουρκικών στρατευμάτων από τη Μ. Ασία. Ταυτόχρονα απελευθερώνει την Κρήτη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.




Οι σύμμαχοι της Ελλάδας, η Σερβία και η Βουλγαρία σημείωσαν και αυτές με τη σειρά τους επιτυχίες. Η Σερβία κατέλαβε περιοχές της βόρειας Μακεδονίας και η Βουλγαρία κυριαρχεί στη Θράκη και στην Ανατολική Μακεδονία.  


Ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος τελειώνει με τη συνθήκη του Λονδίνου στις 17 Μαΐου 1913. 



Η Βουλγαρία δεν έμεινε ικανοποιημένη, κυρίως επειδή η Ελλάδα κατέλαβε τη Θεσσαλονίκη, την οποία εποφθαλμούσαν και οι Βούλγαροι.



Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος. Ελλάδα και Σερβία βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους 
πρώην συμμάχους τους τους Βουλγάρους.









Ο ελληνικός στρατός σημείωσε επιτυχίες εναντίον των Βουλγάρων και κατέλαβε την Ανατολική Μακεδονία. Οι Βούλγαροι διατήρησαν υπό τον έλεγχό τους τη Δυτ. Θράκη. Ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος έληξε με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913.


Η Β. Ήπειρος με την επιμονή των Μεγάλων δυνάμεων παραχωρήθηκε στην Αλβανία, που τότε δημιουργήθηκε ως 
κράτος.


Η Ελλάδα με τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους πέτυχε να περιλάβει στα σύνορα της το μεγαλύτερο μέρος των αλύτρωτων περιοχών (Ήπειρο, Μακεδονία, νησιά Ανατολικού Αιγαίου και Κρήτη)διπλασιάζοντας έτσι την έκταση της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου