Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011

Τίγρη της Σιβηρίας



Η Τίγρη της Σιβηρίας είναι ένα ζώο που κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Σήμερα υπάρχουν μόλις 330-370 ενήλικα ζώα. Ζουν στα δάση της νοτιοανατολικής Ρωσίας (σύνορα με Κίνα).


Είναι το μεγαλύτερο αρπακτικό και η μεγαλύτερη γάτα στον κόσμο. Ζει συνήθως μόνη. Είναι νυκτόβιο ζώο και για να βρει τροφή μπορεί να μετακινηθεί πολλά χιλιόμετρα.


Έχει κίτρινα μάτια με μαύρες κόρες που μεγαλώνουν και μικραίνουν ανάλογα με το φως. Το αρσενικό έχει μήκος σχεδόν 3 μ. (1μ. ουρά) και βάρος 300 κ. Το θηλυκό είναι πιο μικρόσωμο και ζυγίζει λιγότερο από 180 κ.


Κυνηγάει αγριογούρουνα, ελάφια, λαγούς, σολομούς, ακόμη και καφέ και μαύρες αρκούδες. Το θηλυκό για να γεννήσει θέλει 3,5 μήνες. Γεννά 4-6 μικρά που είναι τυφλά.


Κύριος εχθρός της είναι ο άνθρωπος που την κυνηγά. Το 75% - 80% θανάτων της Τίγρης οφείλεται στον άνθρωπο.
Επιτίθεται σπάνια σε ανθρώπους. Για να εξασφαλίσει την τροφή της χρειάζεται περιοχές μεγαλύτερες από 20 χλμ.

Έλλη Κ., Στ1΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου