Σελίδες

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Δικαστήριο των ΗΠΑ αθώωσε τον Σωκράτη μετά από… 2.410 χρόνια



Πραγματοποιήθηκε η δίκη του Σωκράτη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης από το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάση και με τη συμμετοχή κορυφαίων δικαστών και δικηγόρων. 


Στη Νέα Υόρκη αθωώθηκε τελικά… ο Σωκράτης έπειτα από 2.410 χρόνια. Η αθώωση του πραγματοποιήθηκε σε Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης.
Η μεταφορά της δίκης του Σωκράτη στη δικαστική αίθουσα της Αμερικανικής Δικαιοσύνης έγινε με πρωτοβουλίά του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάση, έχοντας εξασφαλίσει τη συμμετοχή κορυφαίων δικαστών και δικηγόρων της Νέας Υόρκης. Τη δίκη παρακολούθησαν εκατοντάδες θεατές.


Κατά τη διάρκεια της δίκης εξετάστηκαν όλες οι κατηγορίες που βάρυναν το Σωκράτη το 399 π.Χ. ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για «ασέβεια προς τους Θεούς» και για «διαφθορά των νέων».


Η απόφαση της δίκης πάρθηκε από τους τρεις δικαστές: Ντένις Τζέικομπς (προεδρεύον, πρόεδρος του δεύτερου ομοσπονδιακού εφετείου ΗΠΑ), Λορέτα Πρέσκα (πρόεδρος ομοσπονδιακού δικαστηρίου της νότιας περιφέρειας Νέας Υόρκης), Κάρολ Μπέγκλεϊ Έιμον (πρόεδρος ομοσπονδιακού δικαστηρίου της ανατολικής περιφέρειας Νέας Υόρκης).


Ο Σωκράτης τελικά αθωώθηκε με ψήφους 2 υπέρ και 1 κατά. Υπέρ της αθώωσης του Σωκράτη τάχθηκαν οι διακαστές Ντένις Τζέικομπς και Λορέτα Πρέσκα ενώ κατά η Κάρολ Μπέγκλεϊ Έιμον.


Δημόσιοι κατήγοροι ήταν ο δικηγόρος, οικονομολόγος και πρόεδρος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου (εκπροσωπώντας την Πόλη των Αθηνών) και ο έφεδρος συνταγματάρχης και νυν αναπληρωτής εισαγγελέας στη Νέα Υόρκη, Μάθιου Μπογδάνος. Συνήγορος υπεράσπισης ήταν ο Έντι Χέις και την Απολογία του Σωκράτη έκανε ο Μπενζαμίν Μπράφμαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου