Σελίδες

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Θεοφυλακτόπουλος Μάκης-ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ



Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών δίπλα στο Γιάννη Μόραλη. Σταθερό μοτίβο της ζωγραφικής του παρέμεινε καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας η ανθρώπινη μορφή που εμφανίστηκε στο έργο του το 1965 και εξελίχθηκε στο πέρασμα του χρόνου. 
Μετά την αποφοίτηση του και για μια εικοσαετία, η ζωγραφική του παρουσιάζει το θέμα των μοτοσικλετιστών που φέρουν τα διακριτικά της πολιτικής εξουσίας ενώ ακολουθεί η μεγάλη σειρά των καβαλάρηδων. Γοητευμένος από την κίνηση και το παιχνίδισμα των όγκων, ο Θεοφυλακτόπουλος ζωγραφίζει μοναχικές μορφές σε μονόχρωμο βάθος, αφαιρετικές φιγούρες που περιγράφονται με έντονες γραμμές και γρήγορες πινελιές.


Τα έργα του θυμίζουν συχνά βραχογραφίες και χαρακτηρίζονται από την ποικιλομορφία. Ως ζωγράφος της γενιάς του 70, δεν αφήνει έξω από το έργο του τον κοινωνικό σχολιασμό. Από τα πρώτα του κιόλας έργα διαφαίνεται η κριτική διάθεση απέναντι στη πολιτική εξουσία την ταραγμένη περίοδο της χούντας και επιλέγει μια μοναδική καλλιτεχνική διαδρομή. Σταδιακά, το έργο του γίνεται όλο και πιο αφαιρετικό και η μορφή χάνεται μέσα στο χώρο, - μένει σε πρώτο επίπεδο μόνο ως περίγραμμα-. 

Ο Θεοφυλακτόπουλος έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές μαζί με κορυφαία ονόματα της ελληνικής τέχνης όπως ο Ακριθάκης, ο Μπότσογλου, ο Ψυχοπαίδης και ο Παύλος. Υπήρξε καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. 
Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου