Σελίδες

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Πριν από 50 χρόνια - «Αυτός μας έχει καλέσει όλους στο διάστημα»



H Ρωσία πανηγυρίζει μια ιστορική στιγμή στο διάστημα: Ο Γιούρι Γκαγκάριν πριν από 50 χρόνια έκανε πραγματικότητα την πρώτη επανδρωμένη πτήση στο διάστημα. «Αυτός μας έχει καλέσει όλους στο διάστημα», δήλωσε ο Αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι.
Με την θρυλική ιαχή "Pojechali" ("Πάμε!"), ο γιος ενός Ρώσου αγρότη, ο Γιούρι Γκαγκάριν, πήρε 12 Απριλίου του 1961 από το Κοσμοδρόμιο Μπαικονούρ τον δρόμο για το Διάστημα. Μετά από ακριβώς 108 λεπτά η ιστορική πτήση έληξε με επιτυχία σε ένα χωράφι στην περιοχή του Βόλγα.
Αν και πτήση του Γκαγκάριν δεν ήταν για τους Αμερικανούς εντελώς απροσδόκητη, ήταν συγκλονισμένοι από το γεγονός. Μετά τον πρώτο δορυφόρο (Σπούτνικ) και το πρώτο σκυλί στο διάστημα (Λαικά), οι Σοβιετικοί είχαν ξεπεραστεί την Δύση για τρίτη φορά. Η απάντηση συνεπώς δεν άργησε να έρθει: Στις 25 Μαΐου ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Κέννεντυ ανακοίνωσε ότι ΗΠΑ θα στείλουν έναν άνθρωπο στο τέλος της δεκαετίας στο φεγγάρι και θα τον φέρουν πίσω με ασφάλεια στη Γη. Αυτό συνέβη τον Ιούλιο του 1969. Έτσι, η Αμερική κατάφερε να πάρει πίσω ένα μέρος από την χαμένη της διαστημική αίγλη.
Η πτήση του Γκαγκάριν ήταν το απόλυτο μυστικό. Τόσο κατά την εκτόξευση, όσο και αργότερα κατά την προσγείωσημ δεν επετάπη στους δημοσιογράφους να έρθουν σε επαφή με τον Γκαγκάριν. Λεπτομέρειες σχετικά με την αρχική θέση του πυραυλικού φορέα και του διαστημόπλοιου αναφέρθηκαν για πρώτη φορά πολύ αργότερα. Οι φωτογραφίες του Γκαγκάριν με την διαστημική στολή του εμφανίστηκαν για πρώτη φορά αποκλειστικά και μόνο στη Δύση, λόγω της «επιχειρηματικότητας» ορισμένων, οι οποίοι πούλησαν μέρος από το βίντεο που γυρίστηκε από τους στρατιωτικούς οπερατέρ στην εξέδρα εκτόξευσης.
Μόνο το Φεβρουάριο του 1962, σχεδόν ένα χρόνο μετά τον Γκαγκάριν, ο Τζον Γκλεν ήταν ο πρώτος Αμερικανός που έκανε τον διαστημικό γύρο της Γης. Νωρίτερα, οι Ρώσοι είχαν στείλει τον Αύγουστο του 1961 τον «Κοσμοναύτη Δύο» στο Διάστημα - έτσι επετράπη αρχικά να ονομάζουν τον Τιτοβ.
Ο Γκαγκάριν μετά την πτήση του πραγματοποίησε μια θριαμβευτική πορεία σε όλο τον κόσμο. Παντού χαιρετήθηκε από επευφημίες οπαδών και τιμήθηκε με τις υψηλότερες τιμές. Μόνο Ουάσιγκτον έκανε μια ζοφερή εξαίρεση. Εν συνεχεία, ο Αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος στο φεγγάρι, μηνμόνευσε τον Ρώσο συνάδελφό του: «Αυτός μας έχει καλέσει όλους στο διάστημα». Ο Άρμστρονγκ έκανε κάτι παραπάνω: Μετά τον τραγικό θάνατο του Γκαγκάριν το 1968, πήρε ένα μετάλλιο απο τα πολλά που απονεμήθηκαν στον Γκαγκάριν, και το κατέθεσε στο φεγγάρι. Έχει εκπlηρώθηκε μεταθανάτια μια μεγάλη επιθυμία του πρωτοπόρου του Διαστήματος. Ο Γκαγκάριν είχε ένα όνειρο να πετάξει ξανά στο φεγγάρι και σε άλλους πλανήτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου